Halil Lagumdžija je novi predsjednik VSTS-a

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija izabran je za novog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine.

Lagumdžija je izabran sa osam glasova “za”, dok je sudija okružnog suda Srđan Forca imao šest glasova.

Predsjednik je izabran nakon drugog kruga glasanja, a članovi VSTS-a birali su između Lagumžije, Force i Biljane Simeunović, tužioca Tužilaštva BiH.

Kandidatkinje za potpredsjednike su Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović, a s obzirom da je Srđan Forca odustao od kandidature za tu poziciju, izvjesno je da će one biti imenovane.

Pojedini članovi VSTS-a ranije jutros su se pobunili jer se kandidati za predsjednika nisu predstavili ni prezentovali svoj program i viziju, jer tako nije ni predviđeno Poslovnikom.


Član VSTS-a Amila Kunosić istakla je kako ne poznaje sve kandidate.

“Ja ne znam kandidate, većinu njih nikad nisam čula. Iako ne piše u propisima da se trebaju predstaviti kandidati prije glasanja, treba nešto promijeniti. Ipak je mandat četiri godine. Po čemu glasamo ako ih ne znamo?”, istakla je Kunosić.

Predložila je da se glasa i tome da li da članovi izlažu svoje programe, za šta je većina bila protiv.

I Kis Van der Vejd, evropski konsultant u VSTS-u rekao je da ima primjedbu što kandidati nisu izložili svoj program i vizije.

Prema njegovim riječima, novi članovi koji su kandidovani “nisu pali s neba”, te javnost i članovi koji glasaju moraju znati o kome se radi. Predložio je da se izbor predsjednika odgodi kako bi se kandidati mogli pripremiti.

Članovi Komisije koji su vodili glasanje za predsjednika su Duška Bogojević, Davor Martinović i Lejla Hadžić.

Iako je dobila prvi glas za kandidaturu, Sanela Gorušanović Butigan izjavila je da ne želi biti predsjednik VSTS-a.

Ostale tačke dnevnog reda

Na predloženom dnevnom redu je izvještaj o realizaciji Programa rada VSTS-a za 2020. godinu, te usvajanje izmjena i dopuna Poslovnika VSTS-a.

Prvog dana zasjedanja, članovima Savjeta će, između ostalog, biti podnesen izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužioca VSTS-a za prošlu godinu.

Sutra slijede imenovanja predsjednika Okružnog privrednog suda u Bijeljini, te predsjednika osnovnih sudova u Srebrenici, Zvorniku i Gradiški.

Predviđena su i imenovanja vršioca dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, predsjednika Kantonalnog suda u Bihaću, predsjednika Opštinskog suda u Zavidovićima, te sudija u Vrhovnom sudu Federacije BiH, Kantonalnom Sudu u Tuzli i Opštinskom sudu u Zavidovićima.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: