Hrvatska mjeri radioaktivnost na granici s BiH gdje planira odlagati nuklearni otpad

Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško donio je odluku da hrvatski konzorcij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Instituta Ruđer Bošković i Agronomskog fakulteta iz Zagreba provede mjerenje radioaktivnosti za definiranje nultog, postojećeg stanja na lokaciji budućeg Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Čerkezovac te na području općine Dvor s procjenom doze za pojedinca.Hrvatski konzorcij taj će posao obaviti za 3,87 miliona kuna bez PDV-a, koliko su ponudili na javnom tenderu, dok je procijenjena vrijednost za tu uslugu iznosila 3,88 miliona kuna.

Određivanje nultog stanja radioaktivnosti jedna je od tri grupe usluga koje su se tražile na javnom tenderu za izradu dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za gradnju centra Čerkezovac, javlja Večernji list.

Odluka o odabiru za Grupu 2 bila je najlakša jer je pristigla samo jedna ponuda.

Za Grupu 1, u kojoj se traži usluga provedbe istražnih radova na području Čerkezovca, stigle su tri ponude, a za Grupu 3, odnosno izradu projektne dokumentacije, sigurnosnih analiza i studije utjecaja na okoliš za potrebe uspostave Centra, četiri ponude. Procijenjena vrijednost za Grupu 1 je 4,1 milion kuna, a za Grupu 2 11,2 milion kuna. Ponude za sve tri grupe otvorene su 15. juna.

Danas je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija naglasio je danas da svi u BiH moraju poduzimati zajedničke i odlučnije korake kako bi se spriječile namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj Gori.

Tegeltija je istakao da će se raditi sve da se to pitanje riješi diplomatski, u korist građana oba entiteta, a kako ne bi došlo do sudskog spora između dvije zemlje.

“Nikome ne trebaju sporovi sa susjedima, ni BiH, ni Hrvatskoj”, dodao je Tegetija.

Kazao je i da očekuje da BiH definiše pravce svog rada po tom pitanju

“Određenih poteškoća oko definisanja pravca BiH po pitanju Trgovske gore očigledno postoje, a to ćemo riješiti u narednih sedam do 10 dana”, dodao je.

Smatra da bi saradnja i komunikacija njegovog kabineta, diplomatske mreže BiH u svijetu, Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH mogla biti bolja.

Tegeltija, entitetska predsjednica Željka Cvijanović i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević razgovarali su danas sa rukovodstvom općine Bosanski Novi.

I Željka Cvijanović je je dodala da želi da pitanje odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori bude riješeno diplomatski, putem razgovora, jer nikom nisu u interesu sudski sporovi. Naglasila je da se u rješavanje ovih problema treba da uključe svi nivoi vlasti.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: