Ministrica Turković u Beču zatražila od Hrvatske da umjesto Trgovske gore potraži novo rješenje

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvuje na 64. generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ona je na plenarnom zasjedanju u svom izlaganju posebno osvrnula na pitanje Trgovske gore kao potencijalne lokacije za odlaganje nuklearnog otpada u blizini hrvatske granice s Bosnom i Hercegovinom.

Turković je zatražila od nadležnih vlasti Hrvatske da razmotre svoju odluku te potraže drugo rješenje.

“Danas, u sjevernoj Bosni i Hercegovini je ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Evropi prema National Geographicu. Predložena lokacija u Trgovskoj gori je udaljena manje od jednog kilometra od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode, koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne zemljotrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad”, kazala je ministrica Turković.

Istakla je da predloženo mjesto predstavlja direktnu prijetnju lokalnim zajednicama, koje broje 300.000 ljudi, dodala je, koji se svakodnevno oslanjaju na rijeku Unu.

“Potencijalni negativni utjecaji na zdravlje također izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih socio-ekonomskih utjecaja. Stoga tražimo pomoć Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kako bi pomogli našem susjedu da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad. Mjesto koje ne prijeti našem životu, mjesto koje neće utjecati na naše nacionalno blago, rijeku Unu. Pomozite nam ojačati pravo na život, temelj ljudskih prava, do kojeg iskreno držimo kao zemlja, koja teži da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji”, zaključila je
u svom obraćanju ministrica Turković.

U sklopu skupštine ministrica Turković održat će niz sastanaka s najvišim zvaničnicima nekoliko agencija Ujedinjenih nacija (UN) sa sjedištem u Beču i OSCE-a.

Tokom višednevne posjete ona će održati i nekoliko bilateralnih sastanaka na najvišem nivou s troje ministara iz Vlade Republike Austrije te upriličiti sastanak s počasnim konzulima Bosne i Hercegovine u ovoj prijateljskoj zemlji.

Izvor: KLIX.BA

Vezane vijesti: