Na 12. festivalu sireva Balkana pobijedio Kupreški sir

U konkurenciji 350 sireva iz više zemalja, mljekara Kupres Milch iz Kupresa proteklog vikenda osvojila je nagradu za najbolji sir na prestižnom 12. Balkan Cheese Festivalu u Beogradu. Tvrdi sirevi s područja Kantona 10 još jednom su potvrdili svoju neprikosnovenu kvalitetu, a među troje nagrađenih našao se još jedan sir iz BiH, onaj iz obiteljskog gospodarstva „Nana Kaas“ iz sela Jelićka nadomak Prijedora.

Na prodajnoj izložbi autohtonih sireva Balkana u iznimno jakoj konkurenciji Kupreški sir je u matičnu općinu i Kantona 10 donio laskavu titulu najboljeg, i to treću godinu zaredom. Mišljenje je to posjetitelja i potrošača čija su nepca i sud jedino mjerilo kvalitete. 

„Balkan Cheese Festival je, ustvari, mjerilo koliko dobro ili loše čovjek radi jer je tu zaista najbolja komunikacija sa posjetiocima, potrošačima, i to je i nama mjerilo – dakle, direktan kontakt i njihova reakcija na ono što mi radimo“, kaže Smail Žilić, direktor i vlasnik Kupres Milcha.

Planinski pašnjaci s obiljem ljekobilja posebnost su ovog kraja i osnova za kvalitetno mlijeko, a ono je preduvjet i za dobar sir.

„Kupres ima 25 ili 26 endemskih biljaka u biodiverzitetu, kojih nema nigdje. Uzmite samo da je ulica gdje se nalazi Mljekara – Put ljekovitog bilja. Dakle, te naše krave pasu ljekovito bilje i zato je taj naš sir poseban, mlijeko je presudan faktor u kvaliteti“, dodaje Žilić.

Stoga ni on, a ni ostali proizvođači sira u kantonu i ne pomišljaju na uvoz znatno jeftinijeg mlijeka. Međutim, i mljekarama i njihovim kooperantima svaka nova godina teža je od prethodne.

Dvanaesta zložba autohtonih sireva Balkana Balkan Cheese Festival održana je 6. i 7. novembra u Beogradu. Posjetioci su imali priliku da vide rijetke i neobične vrste više od 100 vrsta sireva malih mljekara, zanatskih proizvođača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije i Grčke.

Izvor: FTV

Vezane vijesti: