Ništa od ukidanja duplih funkcija: Čoviću prijedlog dobar, ali traži Izborni zakon po svom

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio Zakon o ukidanju duplih funkcija političarima, iako je ovo rješenje ranije prihvatio Predstavnički dom. Zakon je pao jer su protiv bili delegati HDZ-a i SNSD-a.

Zakon je predložio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović koji je obaranje njegovog prijedloga od kolega iz drugog doma prokomentarisao kazavši da se radi o bahatoj i gladnoj kasti, pohlepnim i bezobzirnim ljudima koji samo gledaju gdje će se uvaliti.

“Ljut sam. Žao mi je. Nastavljamo se boriti”, kazao je kasnije Magazinović.

Magazinović se pohvalio i da se njegov prijedlog dopao Draganu Čoviću, ali da to nije dovelo do podrške HDZ-a.

“Mi s druge strane imamo jednu vrlo jasnu obvezu, i zbog toga smo protiv, da čak do kraja šestog mjeseca, prema sporazumu koji smo potpisali u Mostaru između dvije političke opcije i pet predstavnika međunarodnih institucija, usvojimo izmjene i dopune Izbornog zakona koji bi trebali cjelovito sagledati, od izbora članova Predsjedništva BiH, od predstavnika u klubovima doma naroda i puno još dorada na Izborni zakon koje ponekad neko zove tehničkim izmjenama”, kazao je Čović, dodajući da ovo što je predloženo nisu tehničke izmjene.

Ovaj Magazinovićev zakon koji je uobličen kao Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, predlagao je institut “mirovanja parlamentamog mandata”, koji podrazumijeva pravo poslanika da, pod određenim okolnostima, stavi mandat u mirovanje i da ga do njegovog isteka ponovo aktivira.

“Tragajući za rješenjem došlo se do toga da se kao model iskoristi ono što je model u Republici Hrvatskoj i uvede institut mirovanja parlamentarnog mandata, koji je neupitno osvojen na izborima. Zbog situacije kakva jeste, imate ljude koji su u višestrukim ulogama. Imate poslanike koji su u isto vrijeme i ministri”, konstatirao je Magazinović.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti: