Novalić i kantonalni premijeri: Usvojiti zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su jučer online sastanak s kantonalnim premijerima kako bi, u skladu sa dogovorom uskladili dalje mjere.

Premijeri su, iznoseći najnovije podatke o broju oboljelih ukazali da je došlo do povećanja pacijenata kojima je neophodna hospitalizacija, no broj zaraženih u većini kantona nije dostigao onaj iz perioda drugog vala pandemije.

Usljed povećanja broja oboljelih u svim kantonima su pooštrene mjere u skladu s preporukama kriznih štabova, ali situacija nije ista u svim kantonima. Već neko vrijeme mnogi upozoravaju da bi tako nejednake mjere mogle samo napraviti veći problem.

Na sastanku je razgovarano o lockdownu, pooštravanju mjera, ali i provođenju izrečenih mjera. Većina premijera se složila da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika.

Pomenuto je i da je Federacija već jednom imala potpuni lockdown, ali da se to različito poštovalo u kantonima zbog čega su se svi usaglasilida je neophodno osigurati provođenje postojećih mjera.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je predložio da se na nivou Federacije usklade mjere u ograničenju kretanja ljudi, odnosno da se pokuša uskladiti i rad ugostiteljskih objekata. U suprotnom dolazi do “prelijevanja ljudi iz kantona u kanton” što doprinosi povećanju širenja zaraze koronavirusom.

Njegov prijedlog, a koji su podržali i ostali učesnici sastanka, je i da sve druge mjere donose kantoni u dogovoru sa svojim kriznim štabovima.

Zbog velikog pritiska na bolnice, pogotovo u Bosanskopodrinjskom, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu, ukazano je na potrebe stručnog kadra, određenih lijekova i medicinske opreme, ali i na eventualne probleme s dovoljnim količinama kisika.

Na kraju sastanka Novalić je, sublimirajući prijedloge i preporuke, usaglasio s kantonalnim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama, te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi.

O ovome, kao i ostalim konkretnim prijedlozima kantona, će preporuke već sutra ujutro pripremiti premijer Novalić zajedno s dopremijerima, Milićević i Drljačom, te u dogovoru s Kriznim štabom uputiti ih na usvajanje Vladi Federacije.

Sastanci premijera i dopremijera Federacije BiH, kako je danas dogovoreno, održavat će se svakog ponedjeljka s kantonalnim premijerima, kako bi se odluke donosile sinhronizirano i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: