Novi Non-pejper za Zapadni Balkan

Austriја i četiri države Višegradske grupe – Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka uputile su zajednički non-pejper u sjedište Evropske unije od koje traže podršku za Zapadni Balkan. Iako je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine potvrdila postojanje ovog dokumenta, politički analitičari kažu da je riječ о propagandnoj igri obavještajnih službi i političkih centara moći.

Bosna i Hercegovina sporo radi na ispunjavanju 14 prioriteta i zadataka koje je dobila od Evropske komisije kao uslov za kandidatski status. U najvišem zakonodavnom tijelu zemlje priznaju da je proces evropskih integracija spor.

ALМA ČOLO, poslanik SDA u PSBiH

Svi se delarativno zalažu za EU, a puno toga ostaje što nije urađeno, a što ide u pravcu ostvarenje ključnih prioriteta.

SNjEŽANA NOVAKOVIĆ BURSAĆ, poslanik SNSD-a u PSBiH

Ako mi nemamo adekvatan dogovor za naše unutrašnje funkcionisanje nama neće pomoći ni ispunjavanje 114 prioriteta.

SAŠA MAGAZINOVIĆ, poslanik SDP-a BiH u PSBiH

BiH za dugo neće postati članica EU, ako ikada i postane. Što zbog naših što zbog Evrope.

Novim non-pejperom pet država članica Evropske unije traže da se države i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Evropske unije. To je nezvanični dokument, i ma kakav sadržaj jedan takav dokument imao, on ne bi trebao biti javan, upozoravaju analitičari.

RUBINA ČENGIĆ, politički analitičar

Treba samo razmisliti o tome kako se non-pejper nije pojavio u nekoj drugoj državi. Važnoje bibilo znati da lih incira neko iz BiH i kako spriječiti posljedice koje nose sa sobom a to ješirenja straha od odadtne destabilizacije.

ENVER KAZAZ, politički analitičar

Non-pejper u BiH služi za bildanje nacionalizma. Gotovo sve obavještajne službe uključene su u igru oko non-pejper i mediji bliski njima. Teško je reči da li je ovaj non-pejper nastao u Turskoj, SAD-u ili je ako hoćete proizveden u Sarajevu.

Pоlitolozi kažu da velike sile imaju svoj interes na Balkanu, a sociolozi upozoravaju na, kako navode, pandemiju non-pеjper.

SRĐAN VUKADINOVIĆ, sociolog

Ni jedan non-pejper ne želi dobro južnoslovenskom regionu jer se uglavnom neodnosi to na te zemlje i određene preraspodjele nego želi da izazove određenu konfuziju i zabunu. Zapravo ovo je jedna nova pandemija. Dobro bi bilo da građani bh. shvate da se ne zanose da ne obraćaju pažnju na non-pejper bez obzira od koga dolaze.

DAVOR GJENERO, politolog

O ovome non pejperu koji je sada pred nama ne radi se o tome radi se o odnou stava pet zemalja članica EU.

Sa non-pejperom ili bez, evidentno je jedno da smo u Evropi geografski. Na članstvo u Evropskoj uniji, prema angažmanu domaćih političkih aktera, po svemu sudeći, još ćemo čekati.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: