Otvaranje mosta i GP Svilaj

Danas se otvara most Svilaj kojim će se povezati autocesta na Koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save. Granični prelaz otvara predsjednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen.

U augustu 2016. godine počela je gradnja mosta Svilaj, a prvobitni rok od dvije godine nije ispoštovan, a bilo je i više najava o otvaranju koje se nisu desile. U našoj zemlji ali i u Republici Hrvatskoj naglašava se važnost ovog međudržavnog mosta.

Uz novi granični prijelaz između BiH i Hrvatske, otvorit će se i novi kilometri autoceste na Koridoru Vc, na dionici Svilaj – Odžak, koja je završena krajem 2017. godine, ali bez mosta i prijelaza nije mogla biti puštena u saobraćaj.

Most Svilaj dug je 660 metara, a ukupna širina mosta iznosi 29 metara. Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m sa obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara.

Granični prijelaz Svilaj je planiran na površini od 103.000 metara kvadratnih sa posebno odvojenim putničkim od teretnog saobraćaja, a imat će četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: