Potpisan ugovor o socijalnom osiguranju između BiH i Češke

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i ambasador Češke u BiH Ivana Hlavsova potpisale su ugovor o socijalnom osiguranju između BiH i Češke, kojim se državljani druge zemlje izjednačavaju sa vlastitim državljanima prilikom primjene propisa u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.

Hlavsova je nakon potpisivanja izjavila da ugovor, koji će stupiti na snagu nakon rasprave u parlamentima i ratifikovanja, osiguranicima obezbjeđuje pravo na pružanje hitne i neophodne zdravstvene zaštite u drugoj zemlji o trošku njihove osiguravajuće kuće.

“Kada je riječ o penzionoj oblasti, prema ugovoru, obje zemlje će uzeti u obzir staž osiguranja u drugoj zemlji u slučajevima kada osigurano lice ne navrši potreban period osiguranja u toj zemlji za dobijanje penzije”, dodala je Hlavsova.

Ona je rekla da ugovor reguliše sabiranje perioda osiguranja u oblasti davanja za nezaposlenost ili priznavanje zahtjeva za novčanu naknadu u slučaju nesreće na radu ili profesionalne bolesti.

“Ne može doći do smanjenja naknada na osnovu državljanstva druge zemlje, mjesta prebivališta ili kraćeg osiguranja, na primjer zbog preseljenja u drugu zemlju”, navela je Hlavsova.

Prema njenim riječima, danas potpisani ugovor još jedan je od sporazuma koji kreiraju bolje okruženje za razvoj trgovine i poslovanja jer pruža zaštitu zaposlenima i preduzetnicima koji posluju istovremeno u obje zemlje.

“Osim sporazuma o ekonomskoj saradnji, sporazuma o promociji i zaštiti investicija, te sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ovo je još jedan od sporazuma koji doprinose razvoju ekonomske saradnje između Češke i BiH”, zaključila je Hlavsova.

Gudeljević je izjavila da je potpisivanje ugovora o socijalnom osiguranju između Češke i BiH i administrativnog sporazuma o sprovođenju ugovora nastavak dobre saradnje dvije zemlje.

Ona je istakla da su dosadašnji ugovorni odnosi u oblasti socijalnog osiguranja između BiH i Češke bili uređeni konvencijom o socijalnom osiguranju između tadašnje Jugoslavije i Čehoslovačke iz 1957. godine.

“Danas potpisanim ugovorom uređujemo važna pitanja u našim međusobni odnosima, a posebno u vremenu globalizacije, koja ima za posljedicu veliku mobilnost radne snage i u tom kontekstu povećane potrebe koordinisanja sistema socijalnog osiguranja”, poručila je Gudeljević.

Ona je izrazila uvjerenje da će BiH i Češka i u budućnosti nastaviti dobru saradnju i prijateljske odnose.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: