Sattler: “Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja!”

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Johann Sattler izrazio je razočarenje izostankom napretka BiH u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu.

Ovo je kazao uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTV-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine.

Sattler je ovo kazao danas Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV)

Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, on je predstavio glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

“Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja!” izjavio je ambasador Sattler.

Pozvao je članove Vijeća da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu.

“To se mora promijeniti,” naglasio je ambasador Sattler.

Takođe je naglasio da je u Izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija. Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom.

U cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU.

No, pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi Vijeća rade proaktivno i vode svojim primjerom.

U tom kontekstu, ambasador Sattler je ponovio riječi g. Priebea, koji je pozvao na “promjenu u pravosudnoj kulturi”. Krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, na što se Vijeće i obavezalo.

Ambasador se zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda. To je primjer prepoznavanja problema, koje Vijeće treba češće pokazivati javnosti.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: