Tegeltija: BiH bi do kraja godine mogla potvrditi pristupanje “Malom Šengenu”

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je danas u Vukosavlju da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno prije početka samita u Sofiji, koji je planiran za kraj novembra, mogla potvrditi svoje prisustvo u inicijativi “Mali Šengen”.

Tegeltija je izjavio novinarima da je “Mali Šengen” pitanje spoljne politike BiH, koju vodi Predsjedništvo BiH.

“Kao što znate član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je na prethodnoj sjednici da Predsjedništvo donese odluku o pristupanju BiH tom regionalnom programu, a druga dva člana nisu bila spremna da to izglasaju, ali su tražili da Savjet ministara pripremi viđenje šta je dobro za BiH kod tog pristupanja”, podsjetio je Tegeltija.

Tegeltija smatra da promjena stava oko “Malog Šengena” koja dolazi iz Sarajeva i od svih onih političara koji su u jednom trenutku bili protiv ovog regionalnog koncepta, znači da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno prije samog samita u Sofiji mogla potvrditi svoje prisustvo u ovoj regionalnoj saradnji, koja je nazvana “Mini Šengen”.

Prema njegovim riječima, “Mali Šengen” će regulisati kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga između pojedinih zemalja, a sve što bude potrebno biće regulisano kroz međusobne sporazume.

“To neće biti nikakvi zakoni koje ćemo mi morati donositi, već će se to riješiti odnosima između svih zemalja koje pristupe Šengenu”, rekao je Tegeltija.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: