Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog krijumčarenja migranata iz Afrike

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i partnerske policijske i sigurnosne agencije, otkrili su i dokumentirali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama Evropske unije u čijem su izvršenju počinitelji koristili dokumente i isprave Francuske i Italije, koje su pripadale trećim osobama.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Jacksona Ndipa, rođenog 1968. godine u Kamerunu, nastanjenog u Francuskoj, koji se nalazi se u pritvoru i Agbora Donatusa Etaa, rođenog 1979. godine u Kamerunu, državljanina Kameruna, koji se također nalazi se u pritvoru.

Optužene se tereti da su tokom 2019. i početkom 2020. godine, sa više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana grupa, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4500 i 7500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Evropske unije, saopćeno je iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave Francuske i Italije, koje su glasile na druge osobe.

U ovoj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, krajem januara ove godine.

Optužene se tereti da su počinili kaznena djela Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: