U Bazi Butmir: Počela vježba “EUFOR- Brzi odgovor 2021”

U bazi Butmir kod Sarajeva danas je otvorena vježba “EUFOR – Brzi odgovor 2021”. 

EUFOR godišnju vježbu održava od 26. septembra do 1. oktobra, a ovom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje učesnice drže na visokom nivou pripravnosti.

U prisustvu predstavnika Oružanih snaga BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izvršeno je postrojavanje potpuno integrisanih vojnika iz više zemalja, saopćeno je iz EUFOR-a.

U svom obraćanju na ceremoniji otvaranja vježbe, komandant EUFOR-a generalmajor Alexander Platzer izjavio je da i ovogodišnja vježba ponovo okuplja agencije za provedbu zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR kako bi testirali svoje krizne planove i osposobljenost.

-Zajedno ćemo pokazati da građani BiH mogu biti sigurni u našu zajedničku posvećenost ostvarivanju sigurnog i stabilnog okruženja – rekao je on.

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan.

EUFOR-ovu operaciju Althea trenutno čine snage 19 zemalja sa mandatom da pruže podršku BiH te pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Glavne komande EUFOR-a.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: