U Republici Srpskoj sutra počinje vakcinacija, prioritet zdravstveni radnici

Vakcinacija protiv koronavirusa u Republici Srpskoj počeće u petak, 12. februara, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo. Prioritet u procesu imunizacije će biti zdravstveni radnici, a zatim i svi ostali. Početak vakcinacije očekuje i Federacija BiH, do kraja mjeseca.

Vakcinu protiv koronavirusa, prvi u Bosni i Hercegovini, primiće u petak doktor Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Ruskim Sputnjikom V istoga dana će biti vakcinisano još 30-ak medicinara u Banjaluci. Prioritet su kovid odjeljenja i intenzivna njega, a zatim i svi ostali.

VLADO ĐAJIĆ, direktor UKC Republike Srpske

“Prvi ću primiti vakcinu da bih dao primjer ostalim kolegama, ali i građanima, da vakcina nije opasna, već neophodna”.

U Republiku Srpsku je stiglo dvije hiljade doza ruske vakcine. Polovinom mjeseca očekuje se još 100.000. Besplatna i dobrovoljna imunizacija, nakon medicinara, biće dostupna prosvjetnim radnicima, policajcima, novinarima… Ali, i svim ostalim građanima. Da bi se postigao željeni efekat, potrebno je primiti dvije doze s razmakom od 28 dana.

Republika Srpska je predugovor potpisala i sa dobavljačima kineske vakcine. Očekuje i Pfizer za koji koordiniše Savjet ministara. Početak vakcinacije najavljen je i u Federaciji BiH, do kraja mjeseca. Prema trenutno dostupnim podacima, imunizacijom bi u narednom periodu mooglo biti obuhvaćeno oko 40 odsto stanovništva BiH.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: