Ursula von der Leyen stigla u Predsjedništvo BiH, dočekali je Komšić, Džaferović i Dodik

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je u Sarajevo, tačnije u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje je održan sastanak sa članovima “kolektivnog šefa države”.

Predsjednicu Evropske komisije dočekali su svi članovi Predsjedništva uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, te članove Predsjedništva Šefika Džaferovića i Milorada Dodika.

Tokom sastanka s članovima Predsjedništva BiH predsjednica Evropske komisije razgovarala je o aktuelnim političkim problemima u BiH, ali o putu ka EU.

Nakon sastanka sa Ursulom von der Leyen, novinarima se obratio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović iznijevši detalje njihovog razgovora.

Naglasio je da je riječ o prijateljskom sastanku i sastanku podrške kada je riječ o evropskom putu BiH i unapređenju funkcionalnosti u samoj državi.

“Predsjednica Evropske komisije je prvi put u BiH. Znali smo da ona snažno podržava naš evropski put, a i svih država Zapadnog Balkana”, rekao je on.

Džaferović je naveo kako Von der Leyen zna da je u BiH u stanju blokade, ali i da ona očekuje da to bude odblokirano.

Jedna od važnih tema razgovora je bila ekonomska podrška BiH, a Džaferovića je interesovalo da li je EU još uvijek zainteresovana za ideju “Otvorenog Balkana” koja je dogovorena u okviru Berlinskog procesa na samitu u Sofiji, međutim nikada nije došlo do značajnije realizacije.

“Interesovalo me je kako tu stvari stoje i koje je njeno viđenje. Prije toga smo govorili o ‘Mini šengenu’, a zatim je EU došla sa tom idejom ‘Otvorenog Balkana’ koja ima iste principe kao i Šengen, međutim to neko blokira. Dobio sam odgovor da će te stvari biti provjerene detaljno i da će se vidjeti šta je s realizacijom”, rekao je on.

Naglasio je kako se od zemalja regiona traži da se dogovore oko pitanja oko kojih je već postignut dogovor na tadašnjem sastanku u Sofiji kada su svi prihvatili ideju “Otvorenog Balkana”.

Dolazak predsjednice Evropske komisije na sastanak u Predsjedništvo nastavak je aktivnosti koje sprovodi Von der Leyen prethodnih nekoliko dana, a koje se tiču posjete zemljama Zapadnog Balkana i razgovora sa zvaničnicima Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore, ali i BiH.

Ursula von der Leyen je doputovala danas u popodnevnim satima u Bosnu i Hercegovinu gdje je prisustvovala otvorenju graničnog prijelaza Svilaj i novog mosta na granici s Hrvatskom.

Otvorenje mosta Svilaj, a potom i graničnog prijelaza i puštanja u promet autoceste dužine 10-ak kilometara upriličeno je danas u poslijepodnevnim satima, a upravo je predsjednica Evropske komisije imala čast da prereže svečanu vrpcu na novom mostu Svilaj.

“Graditi mostove između ljudi i kultura je najbitnije. BiH i Zapadni Balkan pripadaju EU. Naši prioriteti su jasni. Moramo se boriti protiv pandemije, ubrzati vakcinaciju, oporaviti ekonomiju. Bili smo uspješni protiv pandemije, donirali smo više od milion doza, vakcinacija spašava život, a vakcine su bitne”, kazala je von der Leyen.

Ursula von der Leyen je ranije istakla kako posjetama državama Zapadnog Balkana želi poslati snažan signal privrženosti Evropske unije procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana ovom bloku.

“To dugujemo svim mladim ljudima koji vjeruju u budućnost Evrope”, izjavila je tada Von der Leyen.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: