MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Miletić: Degutantno je što se Parlament BiH ponovo nalazi u blokadi

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Miletić (DF) rekao je da je degutantno što se državna zakonodavna vlasti ponovo nalazi u blokadu.Miletić je rekao da ponašanje delegata iz RS-a nije uredu iako oni imaju demokratsko pravo da kažu šta im se u Ustavu BiH ne sviđa.

“Čak i da promijene odredbe Ustava BiH ako im se ne dopada, ali to se ne radi na ovaj način, odnosno da nas ucjenjuju i opstruiraju rad Doma naroda PSBiH. Deset mjeseci nismo radili i ispada degutantno to što danas nijedna tačka nije usvojena. Postavlja se pitanje zašto uopće sjedimo ovdje”, kazao je Miletić.

Istakao je da sve tri strane trebaju sjest za stol i vratiti pitanje u institucije sistema podsjećajući da je DF upravo u Parlamentarnoj skupštini BiH otvorio pitanje izmjena Izbornog zakona BiH.

“Neka izađu i predlože zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti međunarodnih sudija. Ali da neko dođe i ucjenjuje nas na način ‘ta trojica neće biti’ postavlja se pitanje: pa hoćeš li ti biti taj koji će odrediti trojicu? Mi moramo odlučivanje vratiti u institucije sistema”, rekao je Miletić.

Na pitanje zašto nekome smetaju sudije u Ustavnom sudu BiH ako se već sudi po Ustavu BiH, Miletić je rekao da je Evropska komisija u jednom dokumentu navela da podržava nastojanje da u neka doba ne bude stranih sudija jer se na taj nači ruši integritet Ustavnog suda BiH kao cjeline.

“To se odnosi na vrijeme kada mi budemo spremni za to. S obzirom na činjenicu da se svaki dan dešavaju stvari poput blokada, postavlja se pitanje opravdanost tih sudija. Moje mišljenje i mišljenje DF-a je da oni za sad trebaju ostati u BiH, ali da se to pitanje treba otvoriti i o tome postići konsenzus”, kazao je Miletić.

On smatra da pitanje stranih sudija nije pitanje suverentiteta podsjećajući da su svi političari dali izjavu da će poštovati Ustav BiH, a u kojem su navedene i strane sudije.

“BiH će u narednom periodu biti prostor na kojem će se globalni interesi prelamati, interesi istoka i zapada. Odnosno, NATO-a i Rusije. Mi ćemo očigledno njima biti interesantni s tog aspekta”, rekao je Miletić.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa