Nastavljaju se borbe na Zmijskom otoku, Ukrajinci uspješno koriste Bajraktare

U najnovijem obavještajnom izvještaju ministarstva odbrane Velike Britanije se navodi kako se borbe za Zmijski otok još uvijek vode, te da Rusija pokušava da ojača svoj eksponirani garnizon tamo.Kako se navodi Ukrajina je uspjela Bajraktar dronovima da uništi rusku protivzračnu odbranu na otoku i plovila koja su dovozila zalihe.

“Ruski opskrbni brodovi imaju minimalnu zaštitu u zapadnom dijelu Crnog mora, jer se ruska mornarica povukla na Krim nakon što je izgubila ‘Moskvu'”, pokazuju britanski obavještajni podaci.

Smatraju i da ruski trenutni napori da pojačaju svoje snage na Zmijskom ostoku nude Ukrajincima više prilike da izvrše napade na ruske vojnike i opremu.

Ako bi Rusija uspjela da konsoliduje svoje sgane na ovom otoku sa strateškom protivzračnom odbranom i obalnu odbranu krstarećim raketama, mogla bi uspostaviti dominaciju nad sjevernozapadnim dijelom Crnog mora.

Ukrajinci su u nekoliko navrta objavili da su izvršili napade na Zmijski otok i uništili dijelove ruskih trupa i opreme smještenih tamo. Napadi su izvršeni dronovima turske proizvodnje TB-2 Bajraktar, a navodno su djelovali i ukrajinski Su-25 avionu.

Zmijski otok ima posebno mjesto u ukrajinskoj svijesti nakon prkosnog otpora kojeg su pružili graničari stacionirani na otoku u prvim danima rata.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo