Održano takmičenje ”Ja građanin” u velikokladuškoj Gimnaziji

Prošle srijede u velikokladuškoj Gimnaziji održano je školsko takmičenje iz projekta “Ja građanin” na kojem su učestvovale ekipe III1 i III2 razreda. Ekipa III1 s temom “Zaboravljeni potencijali Velike Kladuše” se bavila problemima lokalne zajednice, a koje se odnose na turistički potencijal općine Velika Kladuša i nedostatak turističke zajednice u Velikoj Kladuši. Pored mnogobrojnih turističkih atrakcija učenici su naglasili i turistički potencijal pećine “Hukavica”. U svojoj “politici razreda” i “planu akcije” učenici su dali konkretne prijedloge i mjere za rješavanje problema. Inicijativa za osnivanje turističke zajednice, izrada mape grada s turističkim lokalitetima, organizacija izleta na turistička odredišta, samo su neki od planova ekipe III1.

Ekipa III2 se bavila socijalnim problemima, te je svojom temom “Dom nije samo mjesto gdje živimo” skrenula pažnju na “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” i probleme sa kojima se susreću voditelji doma, ali i sami korisnici. Učenici su pokazali veoma visok nivo empatije i solidarnosti te su kao svoje planove akcije naveli sljedeće aktivnosti:”Budi stariji brat ili sestra”, mini izleti s korisnicima doma, te mnoge druge aktivnosti koje bi pomogle rješavanju problema.
Nakon što su obje ekipe prezentirale svoje projekte i nakon što su odgovorili na postavljena pitanja, komisija je, na osnovu bodovanja proglasila pobjednika, a to je ekipa III1 razreda koji uskoro putuju na kantonalno takmičenje.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo