MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Rezultati vještačenja respiratora u naredna dva dana: Uključuje li se i Interpol?

U prva dva dana naredne sedmice bit će poznati rezultati vještačenja kineskih respiratora koje je kupila Federalna uprava civilne zaštite preko privatne firme “Srebrena malina” za 10,5 miliona KM. Vještačenja vrši domaća kompanija koju je angažovalo Tužilaštvo BiH.

Vještačenja će napokon ponuditi odgovore na pitanja o kakvim se tačno respiratorima radi, za koji su nivo upotrebe, kakvog su kvaliteta i da li posjeduju kompletnu opremu.

Od tih odgovora bi moglo zavisiti i pokretanje zvanične istrage u slučaju koje je pruzelo državno tužilaštvo što bi značilo da predmet “Respiratori“ zvanično ima i osumnjičene.

Za to vrijeme inspektori SIPA-e su izuzeli dokumentaciju i potencijalne dokaze iz Agencije za lijekove i medicinsku opremu BiH, FUCZ-a i “Srebrene maline” odnosno svih koji su bili dio lanca nabavke opreme, dok je firmi “FH Srebrena malina“ Sud BiH blokirao više od miliona KM do okončanja istrage.

Istraga bi se mogla proširiti i do Kine gdje bi sve navode o sumnjivoj nabavci, putevima novca, te načinu i visini transakcije trebao izvršiti Interpol.

Advokat Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, Kadrija Kolić je nedavno kazao da nema tužilaštva u BiH koje bi moglo podignuti optužnicu protiv njegovog klijenta.

“Gospodin Solak nema status osumnjičenog. Nije dao nikakvu izjavu i nama tužilaštva u ovoj zemlji koje bi moglo podnijeti optužnicu protiv njega”, rekao je Kolić.

Sjednica Vlade Federacije BiH bit će održana 12. maja i na njoj će se razmatrati javne nabavke Federalne uprave civilne zaštite i drugih organa u FBiH, uključujući federalna ministarstva.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa