MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Dvanaest najbogatijih nogometnih klubova Evrope formiralo Superligu

Dvanaest najbogatijih nogometnih klubova Evrope ozvaničilo je svoje planove za formiranje Superlige, novog takmičenja koje bi trebalo zamijeniti Ligu prvaka.U zajedničkoj izjavi objavljenoj u nedjelju u ponoć navodi se da su klubovi osnivači AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, ​​Inter Milan, Juventus, Liverpool, Man City, Man Utd, Real Madrid i Tottenham Hotspur, a očekuje se da će se nova tri kluba pridružiti prije početka sezone, koja će početi u augustu.

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) protivi se formiranju Superlige te je najavila žestoke sankcije za sve one koji budu učestvovali, ali čini se, uzalud!

Iz UEFA-e su poručili da će klubovi i igrači koji budu dio Superlige snositi žestoke sanckije te da pored tog takmičenja neće moći učestvovati u bilo kojim drugim nogometnim okvirima.

“Radujemo se diskusijama s UEFA-om i FIFA-om kako bismo došli do najboljih ishoda za novu ligu, ali i za nogomet u cjelini”, navodi se u saopćenju klubova.

Predviđeno je da će svi klubovi učestvovati u svojim nacionalnim ligama, obvezujući se da će čuvati tradicionalni domaći kalendar koji ostaje u središtu klupskog takmičenja.

Projekt novog takmičenja podrazumijeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će se kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni.

Sezona bi trebala početi u augustu, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po deset učesnika. Utakmice će se igrati nedjeljom, a po tri najbolja tima iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Ekipe koje završe na četvrtoj i petoj poziciji igrat će baraž za popunu preostala dva mjesta.

U četvrtfinalu i polufinalu će se igrati po dvije utakmice, a finalni meč igrat će se na neutralnom terenu.

Klubovi osnivači će za ulazak u Superligu dobiti oko 3,5 milijardi kao potporu svojim planovima.

Predsjednik novoformiranog takmičenja će biti Florentino Perez (Real Madrid), a potpredsjednici Andrea Agnelli (Juventus) i Joel Glazer (Manchester United).

Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa