Australija i Japan zabilježili najveći broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije

Ako se činio da se Australija izborila s koronavirusom u saveznoj australskoj državi Victoriji, danas su zabilježena 723 nova slučaja koronavirusa, što je novi rekord od početka pandemije u ovoj zemlji, saopštio je ove podatke premijer Australije Daniel Andrews.Ova država je do sada dijagnosticirala 9.998 slučajeva, što čini više od 60 posto ukupnog broja infekcija u zemlji.

Država sada ima 5.385 aktivnih slučajeva, a više od 80 posto njih je u Melbourneu i susjednom Mitchell Shireu. U oba ova grada i dalje postoje pravila karantina.

Andrews je kazao da je još 13 osoba izgubilo borbu za život, čime se broj umrlih u Australiji popeo na 189.

“Danas nije dobar dan za Australiju. Ovo je jedan od najvećih izazova s kojim se naša država suočila. Tražimo od svih da naprave i najmanju žrtvu. Ako ne viđate svog partnera, možda ste mu spasili život. Ako ne zagrlite svoju majku, možda ste je održali živom”, rekao je premijer.

I u Japanu je zabilježen najveći dnevni skok broja zaraženih koronavirusom otkako je počela pandemija. Naime, Japan je u protekla 24 sata zabilježio 1.264 novozaraženih i tri smrtna slučaja povezana s virusom.

Ovo je također najveći porast broja oboljelih od početka pandemije. Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Japanu sada iznosi 33.761, uključujući 1.017 smrtnih slučajeva.

iZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti: