Austrija pooštrava mjere: Osobe koje nisu vakcinisane neće moći ući u objekte

Austrijski savezni kancelar Alexander Schallenberg saopćio je kako Austrija pooštrava epidemiološke mjere koje će se prije svega odraziti na osobe koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa.

Nakon sastanka s guvernerima austrijskih pokrajina, savezna vlada donijela je odluku o pooštrenju mjera koje će na snagu stupiti već od narednog ponedjeljka.

Nove mjere između ostalog podrazumijevat će i to da će građani moći ući u restoran ili u frizerski salon samo ako su vakcinisani ili imaju dokaz da su prebolovali koronavirus.

Ista mjere odnosit će se i na posjetu koncertima, pozorištima ili sportskim događajima što znači da se donedavno 3G pravilo od ponedjeljka pretvara u 2G pravilo.

Također, austrijski zvaničnici su rekli da se kao obaveza u maloprodajnim objektima vraća i korištenje maski FFP2 za koje su naglasili kako bi trebale postati nacionalni standard.

Kada je riječ o radnim mjestima, tu bi pravila prema novoj odluci trebala ostati ista kao i ranije te će građani moći doći na posao i uz predočen negativan test na koronavirus.

“Želimo stegnuti uzde kada su u pitanju nevakcinisane osobe. U automobilu se vežete pojasom, kada vozite motor stavljate kacigu. Vakcinacija u pandemiji podrazumijeva sigurnosni pojas i to je najlakši način da brinete jedni o drugima. Zakažite termin za vakcinaciju i uradite to”, rekao je Schallenberg.

Savezna vlada osvrnula se i na trajanje tzv. “zelenog pasoša” nakon vakcinacije. Prema odluci vlade, “zeleni pasoš” trebao bi važiti devet mjeseci nakon druge vakcinacije što je odluka koja bi trebala motivirati građane i za treću dozu vakcine. Što se tiče osoba koje su vakcinisane vakcinom kompanije Johnson & Johnson, njihov “zeleni pasoš” trebao bi važiti do 3. januara.

U posljednja 24 sata u Austriji je prijaveljeno 9.388 novozaraženih koronavirusom što predstavlja i ovogodišnji maksimum. U jedinicama intenzivne njege trenutno je smješteno 356 osoba.

Vezane vijesti: