Borrell: Evropska unija nije sposobna zaustaviti Izrael, to može samo Amerika

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je u četvrtak navečer kako Evropska unija (EU) nije sposobna posredovati u izraelsko-palestinskom sukobu.

Borrell je naveo da EU jeste pozvala na prekid sukoba, ali da ne može izvršiti potreban pritisak.

“Ko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Američke Države (SAD). Već duže vrijeme Evropa nije sposobna za to. Dakle, Amerika jedina može stati na kraj ovom sukobu ukoliko to želi”, naglasio je Borrell.

Predsjednik SAD-a Joe Biden ranije u četvrtak je opravdao intervenciju Izraela, u kojoj je od ponedjeljka ubijeno više od 100 Palestinaca, među kojima ima i djece. Istovremeno, u Hamasovom raketiranju Gaze poginulo je sedam Izraelaca.

“Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, ali svijet gleda u stranu”, dodao je Borrell.

Izrael je odbio nadležnost Međunarodnog kaznenog suda te odbija istragu ratnih zločina, a ne priznaje ni poziv Ujedinjenih nacija (UN) da prekine širenje okupacije gradnjom dodatnih jevrejskih naselja po Palestini.

Izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i iz domova u istočnom Jerusalemu prošli petak dovelo je do najnovijeg vala sukoba, piše News Line.

Klix.ba

Vezane vijesti: