Broj nestalih nakon urušavanja zgrade u Miamiju porastao na 99 osoba

Spasioci očajnički traže preživjele zarobljene među ruševinama urušene 12-etažne stambene zgrade sjeverno od Miamija.

Najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 99 se još uvijek vodi kao nestala. Dok porodice očajnički čekaju vijesti, timovi za pretragu rade danonoćno.

S obzirom da je pala noć, stotine spasilaca koristile su sonarne kamere i posebno obučene pse dok su pretraživali ruševine. Timovi su se provlačili kroz podzemni parking ispod zgrade u pokušaju da dođu do žrtava.
“Trideset i sedam ljudi izvučeno je iz ruševina nakon urušavanja zgrade. Medicinska pomoć ukazana je najmanje 11 osoba koje su povrijeđene, a četvero je prevezeno u bolnicu”, rekao je pomoćnik vatrogasnog spasilačkog osoblja Miami-Dade-a Ray Jadallah.

Gradonačelnica okruga Miami-Dade, Daniella Levine Cava, rekla je da je zgrada dvoetažna i da ima više od 130 jedinica. Operacije potrage i spašavanja nastavit će se tokom noći u srušenoj stambenoj zgradi Champlain Towers.

Cave navodi da je poznato mjesto boravka 102 osobe koje žive u ovoj zgradi, a 99 osoba se vodi kao nestalo.

“Želim vam reći ohrabrujuće brojke, evidentirano je 102 ljudi. To je dvostruko više nego što smo uspjeli saopćiti prošli put. Za 102 osobe iz zgrade, njihova mjesta boravka su poznata i oni su na sigurnom”, rekao je.

Kompleks u gradu Surfside izgrađen je 1980. godine. Od 130 stambenih jedinica polovina je srušena, a još uvijek nisu poznati razlozi urušavanja zgrade.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: