IOM traži da se hitno zaustavi nasilje nad migrantima na vanjskim granicama EU

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pozvala je Evropsku uniju i države članice da poduzmu hitne mjere za zaustavljanje nasilja nad migrantima i izbjeglicama, uključujući i djecu, na vanjskim granicama Evropske unije.Kako se navodi u sapćenju, do IOM-a i dalje dolaze izvještaji s nizom dokumenata koji dokazuju kršenje ljudskih prava, kao i međunarodnih prava i konvencija, što uključuje i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Također, IOM naglašava kako su se tokom direktnog kontakta s migrantima kroz priče ljudi, ali i medijske sadržaje mogli uvjeriti u brutalnost kojoj su migranti bili izloženi prije nego što su vraćeni s morskih i kopnenih granica koje vode prema EU.

“Upotreba prekomjerne sile i nasilja nad civilima je neopravdana”, kaže šef osoblja IOM-a Eugenio Ambrosi.

Također, Ambrosi je naglasio kako je u svakom trenutku potrebno poštovati osnovne slobode i prava svih ljudi.

“Suverenitet država, koji uključuje i njihovu nadležnost da održavaju integritet svojih granica, mora biti usklađen s njihovim obavezama prema međunarodnom pravu, kao i poštovanjem osnovnih ljudskih prava i slobode svih građana”, navodi Ambrosi.

Kako se navodi, alarmantna situacija na vanjskim granicama EU naglašava potrebu za poboljšanjem politika i upravljanja migracijama, kao i politike azila.

IOM je pozdravio napore nekoliko država i tijela EU, koje su ostvarili u pokretanju istrage zbog kršenja osnovnih ljudskih prava i upotrebe policijskog nasilja na granicama, te su naglasili kako države moraju poduzeti mjere kako bi spriječile ovakve zloupotrebe.

Samim tim, prijedlog Evropske komisije, koji je sadržan u novom Paktu o migracijama i azilu, a koji tek treba proći raspravu, i više je nego dobrodošao.

Novi Pakt o migracijama definira i obavezuje države da uspostave nezavisni mehanizam nadzora granica, koji bi usko sarađivao s Agencijom za temeljna prava, što bi omogućilo učinkovito osiguranje prava migranata, kao i poštivanje međunarodnih zakona i zakona Evropske unije, navodi se u saopćenju IOM-a.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: