Izraelske snage na Zapadnoj obali ranile 47 Palestinaca

Izraelske snage ranile su najmanje 47 Palestinaca na sjeveru Zapadne obale, tokom protesta protiv izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je da su Palestinci povrijeđeni tokom sukoba s izraelskim snagama u gradu Beita i u gradu Nablus na jugu zemlje.

Saopšteno je da je većini prva pomoć pružena u improvizovanoj bolnici Crvenog polumjeseca, a tri osobe su hospitalizovane.

Nakon džuma-namaza, molitve muslimana petkom, desetine Palestinaca protestovale su protiv izgradnje ilegalnih naselja na njihovoj zemlji. Izraelske snage su ih napale suzavcem i gumenim mecima.

Palestinci redovno protestuju protiv izgradnje jevrejskih naselja. Proteklih sedmica, izraelske snage u Beiti ubile su četiri Palestinca tokom protesta.

Prema izraelskim i palestinskim podacima, oko 650.000 jevrejskih doseljenika živi na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Kudsu (Istočni Jerusalim).

Zapadna obala prema međunarodnom pravu smatra se okupiranom teritorijom, sva jevrejska naselja koja se nalaze na okupiranoj teritoriji smatraju se ilegalnim.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: