Ljubljana: Održani protesti protiv vlade Janeza Janše

Hiljade ljudi okupile su se jučer na Prešernovom trgu u centru Ljubljane na antivladinim protestima, organizovanim simbolično na Dan ustanka protiv okupatora.

Demonstranti, prema vlastitim riječima, zahtijevaju slobodu, demokratiju, vladavinu zakona, kao i trenutnu ostavku Janeza Janše i nove izbore, prenijela je Radio televizija Slovenije (RTV SLO).

Prešernov trg bio je pun transparenta koji su pozivali na pad vlade. Neki od okupljenih su obrazložili razloge dolaska na protest: „Danas sam ovdje jer brinem za budućnost“, „Ovdje sam danas zbog hrabrih učenika “,„ Danas sam ovdje jer je 27. april dan pobune protiv okupatora “,„ Danas sam ovdje i nisam sam “,„ Danas sam ovdje jer se ne plašim da izrazim svoje mišljenje “,„ Danas sam ovde jer volim ovu zemlju “, prenosi RTV SLO.

Demonstranti su potom otišli ​​do predsjedničke palate.

“Današnji dan otpora protiv okupatora ili praznik Oslobodilačkog fronta posvećen je novom jedinstvenom frontu, koji je formiran u posljednjih godinu dana u borbama protiv diktatorskih i fašističkih poteza vlade Janeza Janše. Civilno društvo, NVO i aktivni pojedinci iz svih slojeva života povezani u borbi protiv modernog okupatora, za slobodu, demokratiju i vladavinu zakona “, napisali su u saopštenju za javnost na protestnoj narodnoj skupštini.

Prema demonstrantima, prošlu godinu nije obilježila samo epidemija, već prije svega djelovanje vlade u epidemiji. Prema njihovim riječima, Janšina vlada od samog početka koristi zdravstvenu krizu da sve društvene sisteme podredi svojoj ideologiji i vlastitom interesu.

Demonstranti u aktuelnoj vladi prepoznaju mnoge znakove fašizma: napadi na medije, demonstrante, kulturne ličnosti, intelektualce i ekologe, kapitalu se dodeljuju privilegije, demokratski procesi se ignorišu, prisutni su nepotizam i korupcija, policija je potčinjena, pritisak na NPU, tužilaštvo i sud, prenosi slovenačka televizija.

Slovenački premijer Janez Janša kratko je na Twitteru komentarisao proteste.

„Sa preko 10.000 aktivnih infekcija covid-19 u zemlji i epidemiološkim ograničenjima okupljanja do 10 ljudi, današnje masovno širenje virusa u narednim sedmicama rezultiraće stotinama ozbiljno bolesnih i mrtvih“, naveo je Janša.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: