Najmanje deset osoba ubijeno u eksplozijama u Kabulu

Najmanje deset civila ubijeno je u dvije eksplozije u zapadnom dijelu afganistanske prijestolnice Kabula, saopćili su sigurnosni zvaničnici.

Još 12 ljudi ranjeno je u odvojenim eksplozijama u dva minibusa, saopćio je portparol kabulske policije Ferdows Faramarz u utorak kasno navečer. Niko nije preuzeo odgovornost za bombaške napade.

Talibanski i militanti Islamske države redovno izvode bombaške napade u Afganistanu, koji se suočava s periodom velike neizvjesnosti i nesigurnosti dok se međunarodne trupe povlače.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da će se američki vojnici povući do 11. septembra, privodeći kraju vojnu operaciju pokrenutu prije skoro 20 godina nakon terorističkih napada na New York i Washington.

NATO je pristao da slijedi američki primjer i povuče vojnike koje su razmjestile njegove države članice.

Skoro 10.000 NATO vojnika iz misije obuke Odlučna podrška, među kojima 2.500 američkih vojnika i oko 1.100 iz Njemačke, dva najveća vojna kontingenta, trebali bi napustiti zemlju.

Američka Centralna komanda procijenila je u ovoj sedmici da su Sjedinjene Američke Države već dovršile između 30 i 44 posto procesa povlačenja.

Otkako je povlačenje zvanično počelo 1. maja, talibani su intenzivirali napade na pokrajinske prijestolnice, oblasti, baze i kontrolne punktove. Deseci hiljada Afganistanaca raseljeni su nasiljem u proteklih nekoliko sedmica, prenosi dpa.

Klix.ba

Vezane vijesti: