Neredi u Ljubljani: Policija vodenim topovima rastjerala demonstrante, ima povrijeđenih

Policija je večeras u Ljubljani vodenim topovima i suzavcem rastjerala demonstrante na Trgu republike, koji su protestovali zbog mjera uvedenih u borbi protiv virusa korona.

Policija je podigla i helikoptere, čulo se nekoliko eksplozija, a povrijeđen je i jedan novinar.

Neprijavljene proteste najavila je preko društvenih mreža grupa poznata pod nazivom “Anonymous Slovenija”.

Prilikom nereda je došlo i do oštećenja na gradskoj infrastrukturi, a nekoliko osoba završilo je u bolnici.

Policija je saopštila da je bilo oko stotinu demonstranata, da su ih zamolili da napuste Trg republike, ali su se oni na to oglušili i prvo ih verbalno vrijeđali, što je kasnije preraslo u fizički sukob. Demonstranti su, navodi policija, na njih bacili nekoliko betonskih blokova, gađali ih bakljama, petardama, bocama i drugim predmetima.

Policija je juče upozorila da je okupljanje i dalje zabranjeno zbog loše epidemiološke situacije – zabranjeni su svi skupovi i slična događanja.

U saopštenju je istaknuto da to ne dovodi u pitanje pravo na okupljanje i slobodu izražavanja, ali da su uvedene epidemiološke mjere od velike važnosti za zdravlje svih građana.

Vlada Slovenije je zbog pogoršane situacije u vezi sa epidemijom virusa korona produžila za još sedam dana zabranu kretanja između opština. Produžena je i zabrana okupljanja više od šest osoba, ali je dozvoljeno otvaranje još nekih preduzeća i službi.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: