Novi šumski požar na grčkom otoku Evia, pripremljeni čamci za evakuaciju

Brojni vatrogasci uz pomoć kanadera bore se sa šumskim požarom koji je izbio u ponedjeljak ujutro na južnom dijelu grčkog otoka Evia, manje od dvije sedmice nakon što je vatrena stihija desetkovala njegov sjeverni dio.

Vatra je bjesnila u blizini mjesta Fygia, čija su dva kvarta evakuirana i požar se primicao turističkom mjestu Marmari, gdje su vlasti pripremile čamce da evakuišu ljude ukoliko bude potrebe, javila je Atinska novinska agencija.

Četrdesetšest vatrogasca borilo se s plamenom stihijom potaknutom snažnim vjetrom – uz pomoć 20 vatrogasnih cisterni, tri kanadera i dva helikoptera, saopćila je grčka vatrogasna brigada. Vlasti su stavile čamce u pripravnost kod Marmarija.

Evia se nalazi sjeveroistočno od prijestonice Atine.

Civilna zaštita je objavila “veoma visoki stepen rizika” od požara za brojne regije Grčke.

Šumski požari od jula su opustošili otoke Evia i Rhodes, kao i šume sjeverno i jugoistočno od Atine, i dijelove poluotoka Peloponez. Tri osobe su poginule u tim požarima.

Vlada je navela da je uzrok požara najteži toplotni val u zemlji u više decenija.

Klimatski naučnici upozoravaju da će ekstremno vrijeme i veliki požari postati sve učestaliji zbog globalnog zagrijavanja izazvanog ljudskim aktivnostima, pojačavajući potrebu investiranja u timove, opremu i politiku borbe protiv požara, prenosi AFP.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: