Plenković: Epidemija nas je koštala 30 milijardi kuna, nove mjere u petak

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako se Hrvatska nalazi u izazovnom trenutku epidemije koronavirusa, koja je Hrvatsku do sada koštala 30 milijardi kuna, a da se zbog ljudskih žrtava i velikog broja oboljelih u petak predstavljaju nove mjere.

“U ovom trenutku konsolidiramo više prijedloga za nove mjere, one će najvjerojatnije biti spremne u petak kada ih planiramo predstaviti”, kazao je Plenković na prvoj konferenciji za medije nakon što je izašao iz izolacije i prebolio zarazu koronavirusom.

Poručio je da nije vrijeme za opuštanje mjera, a da će se u petak predstaviti koje će se mjere produžiti i što se još može donijeti kako bi se smanjili kontakti i kretanje u populaciji i na taj način spriječili širenje epidemije.

Brojevi umrlih i zaraženih i dalje su visoki, Hrvatska u ovom trenutku ima veliku ljudsku žrtvu.

“To znači da trebamo i dalje poduzimati mjere, biti odgovorni i ciljano ih dalje postrožavati, a isto tako učiniti sve da pomognemo prenapregnutom zdravstvenom sastavu”, kazao je premijer te je izrazio saučešće porodici koje su do sada izgubile svoje najmilije zbog Covida-19.

Premijer je istakao da je od početka epidemije, vlada kroz razne aktivnosti za održavanje normalnog života i funkcionisanje zdravstvenog sistema, izdvojila 30 milijardi kuna.

Poručio je i kako je napredak u registraciji i odobravanju vakcina vrlo ohrabrujući.

“Evropska agencija za lijekove pomiče svoj predviđeni rok od 29. decembra na nekoliko dana ranije što znači da će, pod uslovom da se Pfizerovo vakcina odobri, da nakon toga sve države članice pa i Hrvatska putem Halmeda daju saglasnost, prve pošiljke te vakcine biti u Hrvatskoj možda nekoliko dana i ranije nego što smo dosada predviđali”, kazao je Plenković.

Najavio je kako će vlada sljedeće sedmice usvojiti plan vakcinacije, u kojem će se dati slika dinamike vakcinacije u prvih šest mjeseci sljedeće godine te pojasniti našim sugrađanima koristi od vakcinacija.

Također, kazao je kako će vlada sutra raspravljati o mjerama potpore gospodarstvu te će već sada osigurati nastavak mjere od 4000 kuna naknade po radniku, ukoliko dođe do obustave djelatnosti za pojedine aktivnosti.

Izvor_BHRT

Vezane vijesti: