Protesti u Minneapolisu nakon ubistva Afroamerikanca

Američka policija ispalila je suzavac da bi rastjerala nezadovljne demonstrante nakon što je jedan policajac ubio iz vatrenog oružja crnca u Minneapolisu, oko 16 kilometara od mjesta na kojem je u maju prošle godine ubijen George Floyd, rekao je očevidac.

Oko 100 ljudi, od kojih su neki bili vidno uzbuđeni, a jedan nosio transparent “Pravda za Georgea Floyda”, suprotstavila se policiji u opremi za razbijanje protesta nakon što je jedan pripadnik snaga reda ubio čovjeka u njegovom automobilu u predgrađu Brooklyn Centar.

Nekoliko osoba vandalizovalo je dva policijska vozila i gađalo policajce kamenjem i skakalo na njih. Policija je ispalila gumene metke i pogodila najmanje dvije osobe, a jedan čovjek krvario je iz glave, rekao je očevidac.

Nakon što je pala noć, više stotina demonstranata okupilo se ispred policijske stanice u predgrađu, a obezbjeđivalo ih je više stotina pripadnika snaga reda u specijalnoj opremi. Policija je ispalila šok-bombe i prskala hemikalije za razbjanje skupova.

Ubijeni čovjek identifikovan je kao Daunte Wright /20/.

Policija je saopštila da je on bio zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja i da je utvrđeno da postoji nalog za njegovo hapšenje.

Kada je policija pokušala da ga uhapsi, on je ponovo ušao u vozilo, a jedan policajac je pucao u vozača. Vozač je prešao nekoliko blokova, a potom je udario u drugo vozilo i preminuo.

Policija je saopštila da su obje kamere na prsima policajaca bile aktivne tokom incidenta.

Guverner Minnesote Tim Walz saopštio je da prati situaciju.

Izvor: federalna.ba

Vezane vijesti: