Rusija i Bjelorusija potpisale deklaraciju o integracijskom programu

Vlade Rusije i Bjelorusije potpisale su deklaraciju Programa jedinstva koji predviđa ekonomske i socijalne integracije te dvije države.

Premijeri Rusije i Bjelorusije Mikhail Mishustin i Roman Golovchenko u Minsku su potpisali deklaraciju koja sadrži ukupno 28 tačaka.

Bjeloruski premijer Golovchenko je kazao da deklaracija predstavlja integracioni program koji treba biti implementiran do kraja 2023. godine.

“Program će potom ratificirati Vrhovno državno vijeće. Danas smo napravili važan iskorak ka cilju da do 2024. godine kreiramo i funkcionalnim učinimo jedinstveni ekonomski prostor od Minska do Vladivostoka“, kazao je Golovchenko.

Ruski premijer Mishustin izjavio je da dogovoreni program integracije daje jasne smjernice zajedničkog rada na svim poljima, uključujući industriju, finansije, energetiku, poljoprivredu, poreze, carine, monetarnu i kreditnu politiku.

Cilj programa je i usklađivanje makroekonomskih politika Rusije i Bjelorusije, kao i njihov zajednički stav spram sankcija koje im nameću zemlje Zapada.

Ruski i bjeloruski predsjednici Vladimir Putin i Aleksandr Lukashenko jučer su saopćili da su postigli dogovor o integracijskom programu.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: