Sudarila se dva američka drona u Siriji, obje letjelice potpuno uništene

Dva američka drona su potpuno uništena nakon što su se sudarila u sirijskom zračnom prostoru.Do sudara je došlo iznad provincije Idlib u utorak, potvrdili su pouzdani izvori, a zasad nije poznat razlog sudara, niti tip uništenih dronova. Također, nije poznato ni da li su dronovi bili pod dejstvom vatre.

Fotografije i snimci ostataka dronova pojavili su se na društvenim mrežama. Sudeći prema njima, bar jedna letjelica je zapravo MQ-9 Reaper dron koji se koristi za nadzor, ali i oružane misije.

Na društvenim mrežama se špekuliše da su dronove oborili militanti koje podržava Turska, dok drugi pišu da su se srušili zapravo ruski dronovi.

Ove informacije dolaze nekoliko dana nakon što su Amerikanci ubili terorističkog instruktora u Idlibu Abu Yahyaha al-Uzbekija koji je navodno radio s grupom Hurras ad-Din povezanom s Al Kaidom. Vjeruje se da je u napadu korišten projektil R9X Hellfire poznat kao “nindža bomba”.

Damask kritikuje američko pristustvo u Siriji tvrdeći da ugrožava njen suverenitet, a Washington nastavlja vršiti vojne operacije u nekoliko regija. Zahvaljujući Pentagonu, kurdske frakcije kontrolišu važne izvore nafte.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: