Talibani tvrde da će sankcionisati svoje članove koji budu činili zločine nad stanovništvom

Talibani će biti odgovorni za svoje postupke i istraživat će izvještaje o odmazdama i zločinima koje su izvršili njihovi članovi, rekao je danas neimenovani dužnosnik ove islamističke militantne grupe.

Zvaničnik, koji je za Reuters govorio pod uslovom anonimnosti, dodao je da grupa planira pripremiti novi model upravljanja Afganistanom u narednih nekoliko sedmica.

Prošla je samo sedmica otkako su talibani izvršili brzo osvajanje zemlje, a prošle su nedjelje ušli u Kabul bez ispaljenog metka.

Od tada su pojedini Afganistanci i međunarodne grupe za pomoć i zastupanje izvijestili o oštroj odmazdi protiv protesta, te o ubijanju onih koji su ranije bili na vladinim pozicijama, kritizirali talibane ili radili s Amerikancima.

“Čuli smo za neke slučajeve zvjerstava i zločina nad civilima. Ako talibi (članovi) rade ove probleme sa zakonom i redom, oni će biti istraženi. Možemo razumjeti paniku, stres i tjeskobu. Ljudi misle da nećemo biti odgovorni, ali to neće biti slučaj”, rekao je dužnosnik.

Zvaničnici bivše vlade Afganistana ispričali su mučne priče o skrivanju od talibana posljednjih dana dok su naoružani pripadnici ove grupe išli od vrata do vrata.

Novi okvir za upravljanje državom ne bi bio demokratija po zapadnoj definiciji, već “štit za svačija prava”, dodao je dužnosnik.

“Pravni, vjerski i vanjskopolitički stručnjaci u talibanima imaju za cilj predstaviti novi okvir upravljanja u narednih nekoliko sedmica”, rekao je on.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: