Tropski ciklon u Indoneziji izazvao poplave i klizišta, najmanje 128 stradalih

Usljed tropskog ciklona u Indoneziji poginulo je najmanje 128 ljudi, a spasioci i dalje traže desetine nestalih na udaljenim ostrvima, očekujući još žrtava.

Helikopteri su u potrazi za preživjelima, a 72 osobe su do sada prijavljene kao nestale na ostrvima Istočna Nusa Tengara, gdje je tropski ciklon Seroja donio jak vjetar i jake kiše koje su pokrenule poplave i klizišta.

Amaterski video, koji je lokalni zvaničnik snimio u selu Tanjung Batu na otoku Lembata, gdje se nalazi vulkan Mont Ile Levotolok, prikazuje srušena stabla i velike stijene hladne lave koje su zdrobile domove nakon što ih je ciklon izbacio.

Vlasti su saopštile da bi broj poginulih mogao biti povećan nakon što spasioci dođu do izolovanih područja. Slike iz tog dijela Indonezije pokazale su srušena stabla, uzburkano more i drvene domove poravnane olujom i krhotine koje plutaju u blatnoj poplavnoj vodi.

Raseljeno je najmanje 8.424 ljudi, pogođeno gotovo 2.000 zgrada, uključujući bolnicu, a više od 100 domova teško je oštećeno ciklonom koji se do utorka ujutro preselio iznad Indijskog okeana.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti: