Trump nakon dužeg odgađanja potpisao zakon o pomoći ugroženima pandemijom

Odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao je u nedjelju navečer zakon o pomoći ugroženima pandemijom vrijedan 900 milijardi i onaj o vladinom finansiranju od 2,3 milijarde dolara, čime je spriječeno zaustavljanje rada vlade.Trumpov potpis za zakon o pomoći ugroženima pandemijom oslobodio je paket pomoći od 900 milijardi dolara koji je namijenjen za naknade nezaposlenima, ali i za pružanje jednokratne stimulacije od 600 dolara onima koji su zaposleni, ali njihov posao trpi zbog koronavirusa.

“Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovo pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile deložacije, pružila pomoć zakupcima, omogućila dodatna sredstva za programe zajmova poduzetnicima, omogućilo zaposlenima u aviokompanijama da se vrate na posao i dala dodatna sredstva za distribuciju vakcina”, kazao je Trump prije potpisa zakona.

Procijenjeno je da će oko 12 miliona ljudi dobiti potrebnu pomoć u dva ključna programa koja su obuhvaćena navedenim zakonom. Tako će oni čija je isplata plata bila zaustavljena primati naknadu narednih 11 sedmica, a oni koji su nezaposleni dobijat će po 300 dolara do sredine marta naredne godine.

S obzirom na to da je potpisivanje navedenog zakona kasnilo, jer je Trump smatrao da je previše rasipnički, svi koji su već trebali dobiti novac, vjerovatno neće dobiti uplatu ove sedmice. Također, naknada od 300 dolara za nezaposlene najvjerovatnije neće trajati 11, već 10 sedmica, jer ih država ne može početi isplaćivati prije potpisivanja zakona, a kašnjenje je sve prolongiralo.

Do preokreta je došlo nakon dana obilježenih apelima svih političkih struja, u kojima se od njega tražilo da djeluje kako bi se izbjegla ekonomska i socijalna katastrofa, posebno za najranjivije, s obzirom na to da je odluka o isplati pomoći za milione nezaposlenih istekla u subotu u ponoć.

Zakon o pomoći ugroženima pandemijom je kongres usvojio u ponedjeljak i u četvrtak je Trump trebao potpisati, međutim, on je to prolongirao do nedjelje jer je imao primjedbe na to da se naknade sa 600 trebaju povećati na 2.000 dolara.

Prije nego je potpisao postavio je uslov za to, međutim, predstavnik senatske većine Mitch McConell pohvalio je Trumpa jer je potpisao zakon, ali nije spomenuo taj njegov uslov.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi prihvatila je ovaj Trumpov prijedlog da se povećaju naknade na 2.000 dolara, međutim, republikanci ga odbijaju jer smatraju da će dovesti do deficita.

Pelosi je ovaj zakon nazvala dobrodošlicom za Amerikance koji imaju problema s neredovnim uplatama i pozvala je Trumpa da odobrovolji svoje republikance.

Trump je također prošle sedmice stavio i veto na Zakon o odbrani, iako su ga usvojila oba doma Kongresa, a kazao je da će podnijeti zahtjev i u smanjenju određenih stavki potrošnje i u ovom zakonu koji je potpisao, a tiče se pomoći ugroženima tokom pandemije.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti: