U Hrvatskoj počela izborna šutnja, sutra drugi krug lokalnih izbora

Tačno u ponoć u Hrvatskoj je počela izborna šutnja, uoči drugog kruga lokalnih izbora, a traje sve do nedjelje u 19.00 sati kada se zatvaraju biračka mjesta.

U vrijeme predizborne šutnje zabranjeno je predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasaju za određenu listu ili kandidata, objavljivanje procjena rezultata te izjava i intervjua kandidata.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se opštinskim, gradskim i županijskim izbornim komisijama, a za kršenje izborne šutnje predviđene su kazne od 3.000 kuna (oko 780 KM) za fizičke osobe, do 30.000 kuna za kandidate pa sve do 500.000 kuna za pravne osobe.

Drugi izborni krug lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj biće održan u 432 grada i opštine, a oko 3,2 miliona birača glasaće na oko 5.500 biračkih mjesta u Hrvatskoj.

U drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj idu dva kandidata koja su u pojedinim jedinicama lokalne samouprave dobili najviše glasova, ako nijedan nije u prvom krugu dobio natpolovičnu većinu glasova od birača koji su učestvovali na izborima.

Biračka mjesta za drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj otvaraju se u 7.00 sati ujutro, a zatvaraju se u 19.00 sati. Pravo na učestvovanje na lokalnim izborima imaju svi registrovani birači, punoljetne osobe koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Glasanje će biračima, kao i u prvom krugu izbora, biti omogućeno isključivo na glasačkom mjestu na adresi prebivališta.

Podatke o odazivu birača do 11.30 sati Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljuje u 12 sati, a podatke o odazivu birača do 16.30 sati objavom u 17.00 sati.

Prve privremene rezultate drugog kruga glasanja Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici objaviti na izborni dan u 20 sati, a podaci će se dalje ažurirati svakih 10 minuta.

Nakon utvrđenih rezultata na ponovljenom glasanju koje je 23. maja 2021. održano na području sedam opština/gradova, u nedjelju, 30. svibnja 2021. biće održan drugi krug glasanja na izborima za: župana u 14 županija, Gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnika u 56 gradova i opštinskog načelnika u 87 opština, navelo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: