Uragan Laura pogodio obalu Luizijane, izazivajući poplave i klizišta

Uragan Laura pogodio je obalu Luizijane, a ekstremni vjetrovi uzrokuju poplavu u američkoj državi,navodi Nacionalni centar za uragane (NHC), javlja BBC

Očekuje se da će uragan kategorije četiri uzrokovati “neizdrživu” olujnu buku dok se kreće u unutrašnjost brzinom vjetra do 150 km / h (240 km / h).

Ako zadrži te brzine, bila bi to jedna od najjačih oluja koja je ikada pogodila američku obalu Zaljeva.

Pola miliona stanovnika upozoreno je da napuste dijelove Teksasa i Louisiane.

Uragan Laura izazvao je klizište malo iza ponoći po lokalnom vremenu (05:00 GMT) u blizini četvrti Cameron, u Louisiani.

NHC je upozorio sve stanovnike koji su ostali na ili blizu puta “katastrofalne” oluje da “odmah poduzmu mjere zaštite svog života … u kućama na mjestima koja su udaljena od prozora”.

“Povucite se ispod stola ili drugog komada čvrstog namještaja”, rekao je NHC i dodao: “Koristite madrace, pokrivače ili jastuke za pokrivanje glave i tijela.”

Izvještaji navode da je više od 190.000 domova u Louisiani u četvrtak u ranim satima izgubilo struju, navodi američka stranica za praćenje Power Outage. U Teksasu je više od 45 000 domova ostalo bez struje.

Na televizijskim snimcima prikazana je jaka kiša i jak vjetar koji su zahvatili jugozapadni obalni grad Lake Charles u Louisiani.

Laura i još jedna oluja, Marco, ranije su prošli preko Kariba, ubivši 24 osobe. Marco je u ponedjeljak pogodio Louisianu, donoseći jake vjetrove i obilne kiše.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: