Varhelji: EU danas usvaja odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da će EU danas usvojiti odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

Varhelji je uoči sastanka šefova diplomatija zemalja EU rekao da ima dobre vijesti koje se tiču kovid sertifikata Moldavije, Gruzije i Srbije.

“To znači da će putovanja biti mnogo lakša za građane ovih zemalja, ali takođe znači i da će državljani evropskih zemalja biti u mogućnosti da putuju”, rekao je Varhelji.

Poslije Albanije i Sjeverne Makedonije, Srbija je treċa zemlja Zapadnog Balkana čije će kovid potvrde biti priznate u EU.

Tim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani, da imaju negativan PCR test ili potvrdu da su u proteklih 180 dana preležali kovid, odnosno da imaju dovoljno antitijela.

Do sada 18 država izvan EU imaju standardizovane kovid-19 potvrde koje se prihvataju u EU pod istim uslovima kao i EU digitalni kovid sertifikati kojima se omogućava slobodno putovanje u i unutar EU.

Odluka o priznavanju kovid sertifikata iz Srbije, međutim, ne mijenja stav pojedinačnih zemalja o priznavanju vakcina. Svaka zemlja unutar EU definiše koje vakcine priznaje i da li je neophodan PCR test pri ulasku.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: