MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Turković se u Sarajevu sastala sa iranskim ministrom: “U najtežim vremenima bili smo uz BiH”

“Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji Bosne i Hercegovine i na tom putu pružanja podrške će ostati, izjavio je u utorak u Sarajevu iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Iranski ministar je izjavio da njegova država Bosnu i Hercegovinu tradicionalno smatra prijateljskom i da će, kao i dosad, i u budućnosti biti uz BiH i njene građane.

“Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji BiH i na tom putu pružanja podrške BiH će i dalje biti. Bez sumnje, naš pristup se ogleda u podržavanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH i mirnom suživotu svih njenih naroda”, rekao je Hossein Amir-Abdollahian.

Osvrnuo se i na nedavno održane Opšte izbore u BiH i izrazio nadu da će novoizabrana vlast u BiH poduzeti mjere i koračati u pravcu stabilnosti države.

Istakao je da je s bh. ministricom danas dogovorio da se što prije održi sastanak zajedničkog ekonomskog komiteta dviju zemalja, kojom prilikom će biti razmotrena sva pitanja za nastavak saradnje.

“Drago nam je da je u periodu nakon pandemije koronavirusa došlo do povećanja obima trgovinske razmjene između dviju zemalja u vrijednosti od 53 posto”, rekao je iranski ministar.

Kako je kazao, na sastanku sa Turković razgovarao je i o primjeni sankcija prema Iranu, u sklopu nuklearnog sporazuma, kao i ratu u Ukrajini.

“Ponovili smo da se protivimo ratu u Ukrajini, kao što se protivimo nastavku oružanih sukoba u nekim drugim dijelovima svijeta. Gospođi Turković sam prezentirao objašnjenja o postupcima SAD i nekih drugih zapadnih zemalja protiv Islamske Republike Iran u nekim oblastima, poput ljudskih prava. Nažalost, svjedoci smo tih postupaka od SAD po tom pitanju kojima se krše postojeći standardi u svijetu”, rekao je Hossein Amir-Abdollahian.

Govoreći o dešavanjima u njegovoj zemlji, gdje su posljednjih sedmica održani mnogobrojni antivladini protesti, iranski ministar je istakao da se radi o “vrhuncu stranog uplitanja i planiranog terora”.

Amerikanci žele naftu, energente Irana i zato su pokrenuli kampanju. Ono što se govori putem medija ne odgovara stvarnoj slici”, rekao je šef iranske diplomatije, demantirajući informacije da je u njegovoj zemlji posljednjih sedmica na protestima stradao veliki broj građana.

Kako je najavljeno, iranski ministar u poslijepodnevnim satima susreće se i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iran je prijateljska država sa kojom narodi i građani Bosne i Hercegovine gaje posebne odnose”, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Sa ministrom Amir-Abdollahianom razgovarala sam o svim pitanjima od zajedničkog interesa ne samo kada su u pitanju odnosi dviju država nego i kada je riječ o regionalnim i globalnim pitanjima”, kazala je Turković te dodala:

“Upoznala sam našeg gosta da Bosna i Hercegovina želi uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama kako u susjedstvu tako i šire. Zalažemo se za izgradnju međudržavnih odnosa baziranih na poštovanju međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda. Vjerujemo da se svi problemi mogu i moraju rješavati dijalogom. To je moguće ukoliko postoji politička volja i iskrenost.”

Podsjetila je da je Iran uvijek podržavao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Iran je naš partner i prijatelj i jedna od država koja je uvijek nedvosmisleno podržavala teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Pružili su nam pomoć u vrijeme odbrane i izgradnje BiH, na čemu im ostajemo zahvalni”, istakla je Turković.

Bh. ministrica je dodala da je vanjskopolitička pozicija Bosne i Hercegovine vrlo jasna.

“Mi smo mala zemlja koja je odabrala euroatlantski put kao svoj ključni vanjskopolitički cilj. Taj put nije uvijek jednostavan, i od nas se traži principijelnost koja nije uvijek laka”, rekla je Turković.

Istakla je da je sa Amir-Abdollahianom razgovarala i o energetskoj krizi u svijetu, rastućoj inflaciji i mogućnosti alternativnih izvora i ugovora za snabdijevanje gasom.

Naglasila je također da je prioritet BiH postizanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji kao i približavanje članstvu u NATO savezu.

“Smatramo da nam trenutne okolnosti daju za pravo da vjerujemo kako i u unutar EU može doći do punog razumijevanja koliko je bitan takav korak i koliko bi on značio za stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine i regiona”, navela je Turković.

Na kraju je istakla da je šefa iranske diplomatije upoznala sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, posebno o procesu formiranja vlasti nakon općih izbora.

IZVOR: R Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa