Cazin će s 30.000 KM sufinansirati troškove potpomognute oplodnje

Praksa većine zemalja u Evropskoj uniji je da država plaća pokušaje medicinski potpomognute oplodnje, ali kako u Bosni i Hercegovini još uvijek nije zakonski regulisano ovo pitanje iako po nekim procjenama i statistikama u BiH postoji oko 80.000 bračnih parova koji imaju problem sa začećem, Grad Cazin će finansijski pomoći bračnim parovima koji žele postati roditelji.

Naime, parovi koji se odluče dobiti potomstvo na ovaj način, za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika finansijska sredstva na ime plaćanja troškova postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama. Zato nas raduje činjenica da je prihvaćena Inicijativa o dodjeli sredstava bračnim partnerima u svrhu liječenja neplodnosti i medicinski potpomognute oplodnje, a koju je podnijela vijećnica Gradskog vijeća Grada Cazin Aida Pašić.

Budžetom Grada Cazina planirano je 30.000,00 KM za sufinansiranje postupka medicinski potpomognute oplodnje (MPO). Dana 01.09.2021. godine potpisan je i Pravilnik o sufinansiranju troškova MPO, a koji će nakon objave u Službenim novinama biti operativan za realizaciju.

“Ovo je moja prva inicijativa koja je naišla na razumijevanje Grada što me posebno veseli. Što se tiče inicijative o dodjeli 500 KM novčane pomoći svim majkama porodiljama, ona će ići kroz amandmansku proceduru putem Gradskog vijeća što mi daje nagovještaj da će vjerovatno biti usvojena. Sretna sam što mogu da činim dobro. Ukoliko je moj rad pomogao bar jednoj osobi, ja sam ispunjena i ponosna”, ističe vijećnica Pašić.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: