Saopćenje za javnost četiri stranke u velikokladuškom Vijeću

Na službenoj Facebook stranici Laburističke stranke, 06.09.2021. godine objavljen je tekst pod naslovom „Politička (ne)kultura: Čak i na dan posljednjeg ispraćaja preminulog Predsjedavajućeg OV, opozicija kao primarni cilj ističe smjenu Načelnika Abdića“.
Upravo iz poštovanja prema preminulom predsjedavajućem Općinskog vijeća i njegovoj porodici pričekali smo nekoliko dana kako bismo odgovorili na kritike Laburističke stranke o nedostatku empatije, političke kulture i suosjećanja, dok se ista ta stranka nije ustručavala da odmah poslije komemoracije gospodinu Mulaliću objavi tekst kojim rade upravo ono za šta kritikuju opoziciju. Isključivo radi javnosti smo dužni da odgovorimo na neutemeljene kritike Laburističke stranke čije rukovodstvo je još jednom pokazalo kako im ništa nije sveto.
Sastanak opozicije, koji se navodi u članku objavljenom na portalu Faktor, a na koji se pozivaju Laburisti, održan je 02.09.2021. godine. I na istom sastaku jednoglasno je donesen zaključak da se ¨zamrznu¨ sve aktivnosti vezano za opoziv zbog zdravstvenog stanja presjedavajućeg. Portal Faktor je objavio tekst 06.09.2021.godine u 08:01 h u kojem se navodi da je održan sastanak opozicije na temu opoziva načelnika Fikreta Abdića ne precizirajući dan kada se to desilo.
To što navedeni portal koji je objavio članak očito nije imao informaciju o tragičnom događaju i neupućenost novinara u trenutnu situaciju, krajnje je nekorektno i neljudski pripisivati opoziciji. Više stoji teza da Laburistička stranka svjesno koristi ovaj nesretni događaj za ¨svoje političke ciljeve¨.

Čak i da su njihove kritike bile utemeljene, Laburističkoj stranci zamjeramo što nije sačekala par dana za reagovanje. Zamjeramo i to što su, iako su znali da je sastanak održan pet dana ranije, htjeli predstaviti javnosti da je opozicija sazvala sastanak u trenutku tragičnog događaja. Na kraju svog obraćanja Laburistička stranka poziva sve političke aktere naše lokalne zajednice da budu empatični kada to životne okolnosti od njih zahtijevaju. Dalje u tekstu se još pozivaju na suosjećanja i opraštanja.
Moramo konstantovati da je samo na Facebook stranici Laburističke stranke na dan komemoracije i dženaze gospodinu Admilu Mulaliću objavljen tekst u kojem se napada opozicija. Ni na jednoj drugoj službenoj stranici političkih partija koje djeluju u Velikoj Kladuši nije objavljen ni jedan politički tekst upravo iz poštovanja prema preminulom kolegi iz Vijeća i njegovoj porodici. Ovim činom jedino je Laburistička stranka pokazala nedostatak političke kulture, poštovanja i suosjećanja, na koje pozivaju druge.

Predsjednici klubova: SDA,SDP,NES,NS

Vezane vijesti: