Cvjećarstvo i sve čari cvijeća u jesenje doba

“Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!” Hans C.A


Ponekad za sreću jako malo treba, a jedan cvijet dovoljan je da nekom pokažete da vam predstavlja cijeli svijet. O cvijeću, njegovom značaju ali i tretiranju razgovarali smo sa osobom koja ima dugogodišnje iskustvo ali i nemjerljivu ljubav prema cvijeću. Poznata velikokladuška cvjećara Zelenilo postoji skoro dvije decenije, a vlasnica Senada Džanić ističe da su njihovo iskustvo i upravo dugogodišnja tradicija, garant i njihove kvalitete.
Cvjećarstvo je kako nam je rekla, veoma lijep posao, ali isto tako veoma zahtjevan jer iziskuje mnogo znanja, truda, vještine i kreativnosti.

Ono što je jako bitno, ističe Senada, jeste da se o biljkama mora dosta učiti. Prije je kaže, to bio pravi izazov, a sada je sve puno lakše uz sve dostupne informacije na internetu.
Kroz priču sa njom saznali smo da su u početku privikavali stanovnike Velike Kladuše, posebno muškarce, da svojim suprugama, djevojkama kupe jedan cvijet. Danas kažu, kada uporede to vrijeme, sve je došlo na drugačiji nivo i više nije samo cvijet, već cijeli buket.
Za lijepo cvijeće treba mnogo znanja ali i ljubavi.

”Jedan dan u cvjećari teče ovako; provjetravanje prostorije sa tim da se pazi na temperaturu (u toku ljeta hlađenjem, a u toku zime zagrijavanjem prostorije), svakodnevna promjena vode koja je esencijalna za biljke i čišćenje samih biljaka od suhog lišća i suhih dijelova, te čistoća i aranžman cvijeća uopće, koje uvijek mora biti lijepo”, kaže Senada.
Cvjećara Zelenilo inače je poznata po prelijepim buketima i aranžiranju i dio je mnogih svadbenih dekoracija. Senada kaže ”za jedan standardan buket potrebno je nekih desetak minuta, a kada je riječ o bidermajerima ili ostalim dekoracijama, to pak iziskuje više vremena i naravno sve je do želje kupca.”
Kada smo spomenuli kupce, sigurni smo bili da će nam Senada ispričati neku zanimljvu priču vezanu za njih, pa je tako i bilo. ”Dogodilo se jednom da je kupac došao i tražio 365 ruža za svoju gospođu, odnosno za svaki dan po jednu, to je bio jedan od najvećih buketa ikada, a uz to je bila jedna ruža koja je dostavljena njemu, koju je on odnio i dao svojoj supruzi uz ostalih 365 ruža”, priča nam Senada. Tada su nakon objavljivanja fotografija buketa, mnogi portali pisali o njima.

Takve situacije npr. ne dešavaju se tako često, ali ima ih. Ispričala nam je i da je nedavno radila najveći i najteži buket ikad, koji kako kaže, kada je završila nije mogla podignuti i morala je zvati pomoć. Ali Senada je iskusna cvjećarka koja kaže da su joj takvi kupci veoma dragi i da voli izazove koje joj postave, a na kraju zajedno sa njima podijeli sreću i zadovoljstvo.
Dotakli smo se i teme sezonskog cvijeća, a najpopularnije u ovo doba godine su krizantema, maćuhica, erika ali i čempresi i ukrasni grmovi; ”Veoma zahvalno i lijepo cvijeće i poprilično je fascinanto koliko su ustvari otporni na hladnoću i mraz naprimjer, a čak je moguće da i za vrijeme snijega pomole svoje cvjetove.”
Međutim drugačija je situacija sa kućnim biljem, koje kako kaže Senada je već trebalo biti sklonjeno na toplije mjesto. Napomenula je da svi koji vole cvijeće i žele da ga imaju moraju paziti i naučiti kako ga uzgajati, jer to je najbitnija stvar. ”I cvijeće je živo biće i ukoliko se brinete o njemu kako treba, nagradit će vas prelijepim poklonom-mirisnim cvijetom”, kaže Senada.
Svaka sezona za biljke znači nešto drugačije, pa je na nama da se potrudimo da ga zaštitimo i njegujemo na pravilan način. Senada kaže da su joj najdraži kupci koji dođu i kupe cvijet u saksiji i pitaju je kako će tretirati taj cvijet, gdje mu je najbolje mjesto u kući i kako mu pomoći da bude ono najbolje što može.


Kod zalijevanja cvijeća, napomenula je da u hladnijim danima koji dolaze, za svako cvijeće treba smanjiti dozu vode, i da voda sa kojom se cvijeće zalijeva ne bi trebala biti voda iz česme, već stojeća voda, a najbolje kišnica. Ukoliko niste sigurni trebate li zaliti svoje cvijeće, Senada je otkrila trik kako ćete to provjeriti, ”dovoljno je da stavite prst u zemlju i provjerite suhoću i procijenite da li je i koliko vode potrebno, svakako ne treba pretjerivati, jer neke biljke, kao što su kaktusi, ne vole puno vode.”
Dakle, pripazite na svoje biljke i raspitajte se o njihovom tretmanu i imajte na umu da svaka biljka, cvijet uljepšava i dom i dvorište. Ukoliko se na biljkama pojave gljivice koje dovedu do sušenja cvijeća, preporuča se uzeti fungicid i špricati bilje sa njim, ali pomaže i otopina aspirina ili sode bikarbone ukoliko se napravi kako treba. Bolesne biljke također treba odvojiti od ostalih, jer ukoliko su jedna do druge, velika je šansa da će i ostatak biljaka pokupiti istu bolest (gljivice i uši).


 Otkrila nam je Senada mnoge zanimljivosti o cvijeću, tako nam je rekla da u svakoj kući treba biti bar jedan Spatifilum (Ženska sreća), jer uvlači u sebe sve negativno kao što je radijacija električnih uređaja, miris cigareta, bakterije i lošu energiju. Senada je u ovom poslu već dugi niz godina, ali i dalje naglašava da iako svaki dan provodi sa cvijećem, uživa kada joj poklone buket, jer ”nema žene koja ne voli dobiti cvijet, a kamoli buket, to će nam uvijek izmamiti osmijeh na lice”.

https://www.facebook.com/cvjecarazelenilo/

Trend radio/Nejra M.-Lj.

Vezane vijesti: