Kolegij OV zatražio da Općinski načelnik imenuje osobu koja će ga mijenjati u njegovom odsustvu

Danas je u Uredu predsjedavajućeg OV Fikreta Bašića održan Kolegij OV na kom je razmatran termin održavanja 36. redovne sjednice Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša, koji je jednoglasno usvojen. Na sjednici Kolegija bili su prisutni i određeni državni službenici. Naredna redovna sjednica Općinskog vijeća održat će se u ponedjeljak 27. jula sa početkom u 11h. Razlog održavanja redovne sjednice jednim dijelom je i budžet Općine donešen od strane načelnika Fikreta Abdića, koji je nakon odluke Ustavnog suda FBiH proglašen neustavnim. Na Vijeću je da u roku dva mjeseca donese novi budžet, a vremena je sve manje. Rok za donošenje novog budžeta je 17.septembar, a ukoliko do tada ne dođe do usvajanja novog budžeta, pritisak od strane javnosti bit će pojačan,a stvorit će se još veća pitanja i problemi.
Predsjedavajući OV Bašić upoznao je prisutne o dešavanjima koja su se odvijala od održavanja prethodne sjednice Kolegija (25.06.) na kojoj su doneseni određeni zaključci koji su poslani Općinskom načelniku. Naime načelnik Abdić je tada pozvan da stavi van snage naredbu donesenu 22. aprila i traženo je da državni službenici i uposlenici sarađuju sa Općinskim vijećem, Kolegijem i radnim tijelima.
Od Načelnika je zatraženo i da se pronađe rješenje za novonastalu situaciju i da se omogući normalno funkcionisanje jedinstvenog Općinskog organa Uprave, dok traje odsustvo Općinskog načelnika. Pored toga zatraženo je da Općinski načelnik ovlasti osobu koja će vršiti dužnosti dok traje njegovo odsustvo, kao i da omogući nesmetan rad OV i radnih tijela i da se im se dostavi materijal za 2020. godinu. Šest savjetnika potpisalo je akt upućen Predsjedavajućem naznačavajući da su zaprimili njegove urgencije upućene načelniku općine Fikretu Abdiću, te su napomenuli da je načelnik, kao što je već poznato, trenutno u pritvoru te iz tog razloga vraćaju dostavljene akte. Ono što Laubristička stranka traži jeste da Kolegij OV podnese Urgenciju Kantonalnom sudu u Bihaću, na ruke postupajućeg Suca, da se načelniku Abdiću omogući potpisivanje akta i finansijskih naloga. Predloženo je da se trenutna situacija opiše i da se pošalje dopis Federalnom ministarstvu pravde, te da se od njih traži mišljenje o trenutnoj situaciji kako postupiti po pitanju trenutnih dešavanja.

Predsjedavajući Općinskog vijeća upoznao je članove Kolegija da je formiran i novi Nezavisni klub čiji su članovi nezavisna vijećnica Refika Purić i bivši član kluba vijećnika SDA Senad Okanović.

Trend radio/ Nejra M.-Lj.

Vezane vijesti: