Oružane snage BiH montiraju šatore u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća

Prema odluci Predsjedništva BiH, Oružane snage BiH danas su počele montirati vojne šatore u migrantskom kampu “Lipa” kod Bihaća radi smještaja nezbrinutih migranata.Jedinice iz sastava Zapovjedništva logistike te 4., 5. i 6. pješačke brigade OS BiH, s lokacija Livno, Sarajevo, Kiseljak, Zenica, Bijeljina, Orašje, Dubrave, Bihać, Mahovljani i Banja Luka, s ukupno 40 vozila i više od 150 pripadnika, jutros u 5 sati otpočele su pokret prema području Bihaća i migrantskom kampu “Lipa“, koji je nedavno devastiran u požaru.

Po dolasku na odredište, nešto prije 14 sati, pripadnici OS BiH otpočeli su postavljati vojne šatore za migrante, koje bi nakon montiranja trebali predati na upotrebu Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

“Zahtjev za postavljanjem vojnih šatora, u četvrtak 31. decembra 2020. godine, Ministarstvo sigurnosti BiH u propisanoj je proceduri dostavilo Ministarstvu obrane BiH, koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu BiH, kao vrhovnom zapovjedniku. Predsjedništvo BiH ovaj je zahtjev odobrilo, a OS BiH pristupile izvršenju zadaće”, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Oružane snage BiH na ovaj će način pomoći ugroženim migrantima, ali i trenutnom ublažavanju migrantske krize u BiH.

“Kao i uvijek do sada, kada različite nadležne razine vlasti u zemlji nisu u mogućnosti pravovremeno odgovoriti na različite krize i ugroze, OS BiH se pokazuju spremnima na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo BiH, na dobrobit građana cijele zemlje”, saopćeno je.

Podsjetimo, iako je Vijeće ministara donijelo odluku da se migranti s Lipe prebace u objekat Bire u Bihaću, nezadovoljni stanovnici tog grada su protestovali i uspjeli natjerati nadležne da promjene plan i krenu sa montažom šatora na Lipi.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti: