Povodom Svjetskog dana reanimacije, Asocijacija mladih SDA održala radionicu prve pomoći

Povodom Svjetskog dana reanimacije , koji se ove godine obilježava pod motom “I tvoje ruke mogu spasiti život”, Asocijacija mladih SDA Velika Kladuša održala je  radionicu prve pomoći u svojim prostorijama, kako bi mladima pokazali kako spasiti jedan život. Poruka sa ove radionice odaslana građanima bila je ”Reanimirajmo sa time profitirajmo”. Doktorica Semra Okanović, objasnila je prisutnima kako pružiti prvu pomoć ugroženoj osobi, ali i navela trenutke iz običnog života u kojem u bilo kakvom trenutku može biti potrebna takva vrsta pomoći. Cilj je potaknuti mlade ljude na razmišljanje kako i na koji način mogu pomoći i biti korisni svojim građanima i naučiti ih da pravilno pruže prvu pomoć.

Svjetski dan reanimacije određen je od strane Evropskog parlamenta i obilježava se 16.10. svake godine sa ciljem da se skrene pozornost na važnost poznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja. Ovogodišnjom kampanjom podiže se svijest o tome da svi mogu naučiti osnovne korake kako bi spasili život.
Prema podacima Evropskog društva anestezije i intenzivne njege, u 2019. godini je 5.4 miliona ljudi educirano za kardiopulmonalnu reanimaciju. Srčani zastoj koji se desi izvan zdravstvene ustanove je vodeći uzrok smrti. Ako bi više laika započelo kardiopulmonalnu reanimaciju prije nego što stigne hitna pomoć, više od 200.000 osoba bi moglo biti spašeno svake godine širom svijeta.

Trend radio/Nejra M.-Lj.

Vezane vijesti: