Realizacija projekta ”Pokretni mamograf” u Velikoj Kladuši u organizaciji Udruženja ”Sutra je novi dan”

Danas je u Velikoj Kladuši projekat,, Pokretni mamograf ” počeo sa implementacijom. Naime , zadnjih nekoliko mjeseci, Udruženje ”Sutra je novi dan” pokrenulo je akciju prikupljanja sredstava za dolazak pokretnog mamografa na područje općine Velika Kladuša, a današnji dan dokaz je da su u tome i uspjeli, zahvaljujući nesebičnom trudu i zalaganju, ali i podršci sugrađana.
Ove godine pokretni mamograf dolazi dva puta na područje Općine. Danas je to u prostorijama Udruženja Ašik Kaldrma Podzvizd, a sutra u prostorijama Udruženja žena Mala Kladuša.


Za ova dva dana ukupno 100 mamografskih pregleda će biti izvršeno, a na jesen ostalih 100 žena iz ruralnih područja općine Velika Kladuša će biti u prilici da uradi mamografiju.

Cijena po jednoj mamografiji je 40 KM, a Udruženje”Sutra je novi dan” za ovaj projekat iz svojih sredstava izdvaja 8000 KM i time pokriva troškove cijelog projekta.

Projekat se radi pod sloganom,, Pokaži grudi na mamografu, a ne na instagramu “. Nakon svakog pregleda, svaka od žena dobija brošure o prevenciji karcinoma dojke i roze majice kao simbol borbe protiv raka dojke.

Trend radio/Nejra M.-Lj.

Vezane vijesti: