Službe Doma zdravlja Bihać trenutno raspoređene na čak osam lokacija

Od zemljotresa koji je načinio veliku štetu na zgradi Doma zdravlja Bihać, u ovoj ustanovi rade u otežanim uslovima. Veliki dio službi izmješten je na različite lokacije. O sudbini doma zdravlja prošle sedmice je raspravljalo i Gradsko vijeće.

U Domu zdravlja u Bihaću već više od mjesec dana vlada vanredna situacija. Zbog velikih oštećenja na zgradi Doma zdravlja Bihać, koje je izazvao veliki potres, samo jedan dio doma zdravlja je i dalje u funkciji dok su ostale službe raspoređene na čak 8 različitih lokacija. Sve je to rezultiralo otežanim funkcionisanjem na relaciji uposlenici doma zdravlja – pacijenti. Zbog toga je neophodno pronaći lokaciju na kojoj bi, barem privremeno, bile smještene sve službe Doma zdravlja na jednom mjestu. Komisija je krenula u potragu za takvom lokacijom.

Zbog neodržavanja sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, o ovome pitanju je održana tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Bihaća. Svi su jednoglasnog stava – Bihać treba dobiti novu zgradu Doma zdravlja. Međutim, još se ne zna da li će biti izgrađena nova zgrada ili će biti izvršena sanacija postojećeg objekta.

A ako bi se išlo na izgradnju nove zgrade, procjenjuje se da bi trebalo osigurati 6 miliona maraka. Iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za Dom zdravlja osigurana su namjenska sredstva u visini od 3 miliona maraka, a očekuje se podrška Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća.

Dakle, da li će Bihać dobiti novu zgradu Doma zdravlja još se ne zna. Zadnju riječ dat će stručnjaci. Međutim, ono što se zna je da je ovaj objekat u ovakvom stanju opasan za sve.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti: