Stari grad Ostrožac – Dragulj Cazinske krajine

Kada se pomene kulturna baština Cazinske krajine, sigurni smo da je većini prva asocijacija  utvrda Ostrožac. Cazinski dragulj, kako ga mnogi nazivaju je građevina koja mami uzdahe kako domaćih tako i stranih turista. Više o bogatoj historiji  tvrđave Ostrožac rekla  nam je mlada Lejla Tahirović, veliki zaljubljenik  historije našeg krajolika te ljubiteljica pisane riječi. Lejla kaže da bi sebe predstavila opisom „historija moga grada, to sam ja“, te nam je na specifičan način opisala sami stari grad Ostrožac.
“Tvrđava Ostrožac predstavlja predivan srednjovjekovni dvorac koji je na listi nacionalnih spomenika BiH kao što već i znamo,međutim iz moje perspektive Stari grad bih opisala i riječju mudar,kao što je bilo i samo njegovo utvrđenje“, kazala nam je Lejla.
Bogatu historiju ima Stari grad Ostrožac, a Lejla nam je dokaz da i mlade interesuje ono što se dešavalo unutar zidina ove fascinantne građevine.


Pored toga, Stari grad Ostrožac mjesto je gdje i dan danas nastaju mnoge uspomene koje ćemo pamtiti cijeli život, a o tome nam je govorio i mladi fotograf Sedin Mehić. Pitali smo Sedina zašto baš bira stari grad Ostrožac kao mjesto za nastajanje najljepših slika, a on nam je rekao da je prema njegovom mišljenju to jedna od najljepših i najbolje očuvanih tvrđava u Bosni i Hercegovini.
“Tvrđava Ostrožac, jedna je od najbolje očuvanih i najljepših izgrađenih u Bosni i Hercegovini, barem prema mom mišljenju. Zbog fascinantnog položaja na kojem se nalazi i svog izgleda, učini svaku fotografiju savršenom i prosto mami svojim zidinama i kulama“, rekao nam je Sedin.


Sedin sigurno nije sam sa takvim razmišljanjem, jer na ovoj lokaciji nastalo je jako mnogo slika, fotografija, videa, a i mnoge priče i pjesme napisane su upravo o ovom starom gradu.
Spoj historije i umjetnosti oduvijek je predstavljao savršenu sponu, a svojim fotografijama Sedin nam je to i potvrdio.
Život na Ostrožcu zasigurno je fascinirajuć, kao što nam je potvrdila i Nazifa Kadić koja iz svog doma ima prelijep pogled na nacionalni spomenik i dolinu Une. Nazifa nam je ispričala  kakav je to osjećaj živjeti na jednom od najpoznatijih područja u Bosni i Hercegovini.
“Prije svega mislim da bi trebalo naglasiti, da sam ja kao neko ko živi tu, stvarno ponosna i prelijepo je kad svaki dan prolazite pored te građevine, čovjek se jednostavno svaki put iznova zagleda i uvijek joj se divi“, kazala nam je Nazifa.

Dobro nam je poznato da je stari grad Ostrožac mjesto održavanja raznih manifestacija kao što su koncerti, izložbe, proslave i slično, posjećenih od strane  domaćih i stranih turista.Sa druge strane veoma tužno je što građani i vlast ne rade dovoljno za očuvanje ovog nacionalog spomenika, koji bi trebao biti tu i za generacije koje dolaze. Nadam se da smo vam kroz ovu priču prikazali stvarnu ljepotu starog grada Ostrožac, te ukoliko ga još niste posjetili, da smo vam dali dodatnu želju za posjetu ovoj prelijepoj građevini.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Priča rađena u sklopu projekta Škola novinarstva 3.generacija.

Autor: Elvir Murić

Vezane vijesti: